Hidroelectrica, faliment evitat la mustață

Data publicării:
hidroelectrica sediu

Decizia a fost amânată de două ori până acum de către judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, în 6 şi 15 iunie, informează News.ro. Potrivit prevederilor legale, 20 iunie a fost ultimul termen la care producătorul putea ieși din insolvență, evitând falimentul. Legea prevede că, la trei ani de la declanşarea procedurii de insolvenţă, o companie fie iese din această procedură, fie intră în faliment.

Hidroelectrica se află în insolvenţă din iunie 2012, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 - februarie 2014 a ieşit din procedura judiciară.

Pe perioada insolvenţei, au fost eliminate contractele păguboase cu "băieţii deştepti" din energie şi a fost redus personalul companiei.Hidroelectrica a redus datoriile şi a devenit una dintre cele mai profitabile companii de stat.

În ultimul bilanţ la conducerea companiei, administratorul Remus Borza a anunţat că Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni ale acestui an o cifră de afaceri de 1,29 miliarde lei, în scădere cu 18% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul brut a scăzut cu 12%, la 560 milioane lei, ca urmare a reducerii producţiei şi a preţurilor mici din piaţă.

Totuşi, Borza estimează că Hidroelectrica va înregistra în 2016 un profit record de 1,3 miliarde de lei, faţă de 899,4 milioane lei în 2015.

În plus, Hidroelectrica avea la 31 mai lichidităţi de 1,6 miliarde lei (circa 350 milioane euro cash).

Care este situația contractelor cu ”băieții deștepți” din energie

Marele câștig al companiei în perioada insolvenței a fost, cel mai probabil, stoparea contractelor de vânzare a energiei ieftine. În luna martie 2016 compania mai avea pe rol patru procese, potrivit declarațiilor făcute pentru News.ro, de către administratorul judiciar al companiei, Remus Borza..

După rezilierea contractelor cu ”băieții deștepți”, Hidroelectrica a avut 75 de procese intentate de traderii de energie, care au solicitat daune totale de 600 milioane de euro.

Însă compania de stat, aflată în insolvenţă, a câştigat toate procesele cu traderii, ultimele fiind cele cu Energy Holding şi EFT. Compania mai avea însă în martie câteva litigii cu "băieţii deştepţi".

”Mai avem patru procese: unul cu EFT, cu cele două Alpiq-uri şi cu Energy Holding. Cu Energy Holding trebuia o decizie de săptămâna trecută, dar "băieţii deştepţi" au apelat la toate tertipurile posibile pentru a tergiversa decizia şi a ne apropia de termenul limită de 20 iunie 2016, când trebuie stopată procedura de insolvenţă, pentru a nu intra în faliment”, spunea atunci Remus Borza.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri