Ikea caută constructor pentru proiectul imobiliar de la Timpuri Noi

Data publicării:
w5-e1410367148959

Ikea vrea să ridice două clădiri de birouri de zece etaje care ar urma să aibă o suprafață închiriabilă de aproximativ 50.000 de metri pătrați - cu 25% mai mult decât București Mall. Zona nu este o destinație obișnuită pentru dezvoltatorii de birouri, aceștia concentrându-se mai degraba în nordul Bucureștiului, însă nu este lipsită de avantaje - terenul e la câțiva pași de stația de metrou Timpuri Noi și la doar un kilometru și jumătate de Piața Unirii.

Demararea procedurilor de selecție a constructorului are loc la patru ani de la achiziționarea terenului care găzduia uzinele Timpuri Noi. Valoarea tranzacției s-a ridicat la aproape 35 de milioane de euro, iar construcția unui al doilea magazin Ikea a fost exclusă din start.

Fosta platforma industrială a fost achiziționată de Vastint Holding, divizia de imobiliare a grupului suedez, care și-a propus din start ca pe cei 51.000 de metri pătrați să dezvolte spații cu destinații mixte: rezidențiale, comerciale și de birou.

Proiectul imobiliar Ikea de la Timpuri Noi. Foto: vastint.eu

Reglementările din Planul urbanistic zonal arată că pe terenul fostei fabrici se pot construi clădiri cu până la 20 de etaje. Ikea vrea să creeze acolo o suprafață construibilă de 150.000 de metri pătrați, iar valoarea investiției ar putea depăși 200 de milioane de euro.

De cumpărarea terenului de la Timpuri Noi au fost interesate la vremea respectivă mai multe lanțuri de magazine printre care și, Auchan iar cea mai bună ofertă a fost de 93 de milioane de euro, adică de aproape trei ori mai mult decât a plătit Ikea. Însă, acționarii s-au opus vânzării în ciuda prețului mult mai bun și au preferat să cedeze platforma suedezilor de la Ikea.

Uzinele Timpuri Noi produceau compresoare, pompe și materiale de instalații, dar trecerea anilor și prăbușirea industriei autohtone și-au pus amprenta și pe această fabrică. În 1990 avea 2.700 de angajați, iar 20 de ani mai târziu, de zece ori mai puțini. După vânzarea platformei către Ikea, fabrica Timpuri Noi s-a mutat la marginea Bucureștiului, în comuna Jilava.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri