Impozite mai mari pentru locuințele în care se găsesc firme

Data publicării:
crop blocuri bucuresti - getty 1

Persoanele care au sedii de firme, cabinete sau PFA-uri înregistrate în propriile locuinţe plătesc de anul acesta un impozit diferenţiat. Nu mai primează calitatea de persoană fizică sau juridică a proprietarului, ci scopul pentru care e folosită locuinţa.

„Pentru camera sau camerele folosite în activităţi economice impozitul este majorat, iar pentru camerele folosite ca destinaţie rezidenţială impozitul este mai mic”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.

Spre exemplu, în cazul unui apartament de 100 de metri pătraţi, cu patru camere, situat într-o zonă centrală a Bucureştiului, din care 2 încăperi sunt folosite pentru firmă, iar celelalte 2 drept locuinţă, impozitul va fi 546 de lei. Se vor plăti 364 de lei ca impozit pe cele două camere destinate firmei, iar restul de 182 de lei reprezintă impozitul pe partea din apartament folosită ca locuinţă. Dacă tot apartamentul ar fi folosit pentru firmă, atunci impozitul ar fi de 728 de lei. Suma creşte de 10 ori dacă locuinţa nu a fost reevaluată în ultimii cinci ani.

Pentru un apartament similar din Cluj-Napoca, folosit tot ca locuinţă, dar şi ca sediu de firmă, impozitul ajunge să fie de trei ori şi jumătate mai mare decât în Capitală. Diferenţa provine din cotele diferite de impozitare pentru clădiri stabilite de consiliile locale.

Dacă luăm exemplul Bucureştiului, cu 0,2%, înseamnă că s-a dublat impozitul, iar dacă luăm exemplul Clujului, unde s-a selectat de către Consiliul Local 1%, înseamnă că impozitul în acest caz va creşte de 10 ori”, spune Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Evaluatorilor Autorizaţi.

Sunt multe cazuri care proprietarii apartamentelor sau ai caselor nu pot estima cât la sută din locuinţă e destinat afacerii.

În aceste cazuri, Vascu afirmă că modalitatea de utilizare, anume rezidenţială sau nerezidenţială, se va stabili în funcţie de cine plăteşte facturile la utilităţi, adică firma care are sediul in locuinta sau persoana fizică ce o detine.

Dacă facturile sunt achitate de o persoană fizică, atunci impozitul aplicat este cel mai mic, adică cel pentru o locuinţă obişnuită.

Cei cu afaceri în locuinţele proprii au timp până la 31 martie să-şi declare activitatea economică la Direcţiile de Taxe locale.

Tot ca noutate trebuie subliniat că din 2016 nu se mai percep impozite majorate în cazul persoanelor ce deţin mai multe proprietăţi. Până în prezent persoanele fizice care aveau în proprietate două sau mai multe clădiri datorau un impozit majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele.

Totodată se renunţă şi la majorarea suplimentară cu câte 5% pentru fiecare 50 de metri pătraţi suplimentari a unei locuinţe, dacă se depăşeşte suprafaţa de 150 de metri pătraţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri