În timp ce închide propriile exploatări de huilă, România importă cărbune: 600.000 de tone în trei ani

Data publicării:
CE hunedoara FB

Toţi miniştrii Energiei din ultimii ani au promis că vor salva producţia de cărbune şi centralele care depind de această resursă. Nu au reuşit, iar pierderile şi datoriile Complexului Energetic Hunedoara au crescut de la un an la altul.

Victor Grigorescu a mers şi el în Valea Jiului ca să vadă de aproape situaţia dezastruoasă în care a ajuns singura industrie din zonă.

Victor Grigorescu, ministrul Energiei: „Complexul, în situația în care se află acum, este într-un punct extrem de dificil. Și orice întârziere, sau ezitare, sau incapacitate de a face pașii corecți poate să ducă la o situație extrem de complicată, ca să nu spunem dezastru. Pentru noi falimentul nu este o opțiune, pentru că acest fapt atrage probleme sociale uriașe, și pune în discuție siguranța energetică”.

Otilia Nuţu, specialist energie Expert Forum: „Ele nu au cum să supravieţuiască acum decât cu subvenţie şi asta nu se mai poate. Subvenţiile care se bagă de ani de zile în asemenea găuri negre sunt mult mai mari decât costurile sociale ale unor ajutoare sociale pentru persoanele disponibilizate, chiar pe un număr foarte lung de ani”.

Problemele s-au agravat în anul 2012. Atunci, Electrocentrale Deva si Paroşeni au fuzionat pentru a forma Complexul Energetic Hunedoara. Un an mai târziu, în complex au fost incluse şi patru din cele şapte mine ale Societăţii Naţionale a Huilei. Minele rămase vor fi închise până în 2018 de o companie creată cu acest scop. Numai în acest an pierderile companiei de stat cu peste 6.000 de angajaţi vor fi de aproximativ 400 de milioane de lei. Datoriile către buget sunt de 300 de milioane de lei. În timp ce închide propriile exploatări de huilă, România importă cărbune: 600.000 de tone în trei ani.

Otilia Nuţu, specialist energie Expert Forum: „Huila de import era mult mai ieftină decât cea extrasă aici şi era de calitate mult mai bună”.

Specialiştii spun că soluţiile au întârziat foarte mulţi ani şi lipsa lor a dus societatea în pragul falimentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri