Industria vinului, diluată de accize

Data publicării:
pahar de vin

Comercianţii din industria vinului cer scăderea taxelor şi spun că statul ar avea de profitat. „Statul ar avea un deficit de un milion de euro, cât încasează din acciza la vinurile spumante, dar ar câștiga din locurile de muncă, dezvoltarea sectorului, din TVA”, a spus Ovidiu Gheorghe, preşedintele Patronatului din Industria Vinului.

Patronatele spun că măsura ar descuraja astfel producţia la negru, care ar reprezenta 50% din piaţă, iar românii ar plăti un preţ mai mic. Un client cheltuiește 15 lei pentru o sticlă de vin spumant, faţă de 12 lei în Italia sau în Franţa.

Producătorii români plătesc o acciză de 36 de euro pentru vinurile spumante, de patru ori mai mică faţă de cei francezi. Italienii, în schimb, nu sunt impozitaţi. În total, 17 din cele 28 de state percep o astfel de taxă.

„Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că suntem pe locul cinci în lume la consumul de băuturi alcoolice, înseamnă că s-a dezvoltat piața gri. E grav pentru că nu se știe ce consumă oamenii”, a spus Dumitru Toşa, directorul general al unui producător de vinuri.

Creşterea taxelor cu 250 la sută pentru producătorii de băuturi pe bază vin precum vermut a dus la o prăbuşire a încasărilor din taxe. Acciza s-a majorat la 165 de euro pentru un hectolitru, de la 65 de euro, în urmă cu cinci ani.

Efectul imediat a fost scăderea la bugetul de stat de la 25 de milioane de euro la un milion de euro anual, cel mai mare producător a închis producția în România și aduce produsul finit și îl comercializează”, a spus Ovidiu Gheorghe, preşedintele Patronatului din Industria Vinului. Alţi producători au făcut disponibilizări. Valoarea pieţei vinurilor a depăşit jumătate de miliard de euro anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri