Inflația negativă se va menține, vor scădea prețurile?

Data publicării:
raft supermarket

Inflația se va menține negativă în primele cinci luni ale anului curent, urmând să ajungă în intervalul țintit de către Banca Națională a României anul viitor, potrivit unui comunicat de presă dat vineri de către banca națională. Instituția va face public marți un raport complet asupra inflației pentru primul trimestru al anului.

BNR explică menținerea inflației în teritoriu negativ prin efectele dezinflaționiste ale reducerii TVA care însă se vor epuiza anul viitor.

”Se anticipează revenirea la începutul anului 2017 și rămânerea ulterioară a ratei anuale a inflației în interiorul intervalului țintei. Această evoluție are ca explicație epuizarea impactului dezinflaționist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale și creșterea costurilor unitare cu salariile. Reducerea succesivă a impozitelor indirecte implementate în perioada 2015-2017 determină volatilitatea ratei inflației în intervalul prognozat spune BNR.

Proiecțiile BNR prevăd o țintă anuală a inflației de 2,5%, nivel ce ar putea fi atins anul viitor.

Va face inflația negativă să avem prețuri mai mici la toate categoriile de mărfuri și servicii? Nu. O privire aruncată la evoluțiile din decembrie 2015, lună în care inflația a fost deasemenea negativă arată că, pe lângă scăderi, au existat și creșteri de prețuri pe anumite categorii.

În decembrie anul trecut, preţurile au fost cu 0,9% mai mici comparativ cu aceeaşi lună din 2014. Cel mai mult s-a ieftinit mâncarea în acest interval, cu 6,2%, în medie. Mălaiul a condus clasamentul scăderilor de preţuri, cu peste 12%. Au existat însă şi scumpiri în magazinele alimentare şi în pieţe: preţul cartofilor a urcat cu mai bine de 20 de procente. Mai mult au costat şi produsele nealimentare, iar gazele naturale au fost cap de listă, cu peste 7 procente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri