Inflaţie dublă la sfârşitul lunii septembrie. De vină ar fi lămâile

Data publicării:
lamai

Legumele şi fructele proaspete, majoritatea aduse din import, conduc în topul scumpirilor.

Cele mai mari creşteri de preţ s-au înregistrat la citrice, în special la lămâi. Un plus de 21% în primele nouă luni din acest an. Jumătate din scumpire s-a înregistrat în luna septembrie.

O scumpire de aproape 10% a înregistrat şi fasolea boabe, iar mierea de albine se află pe locul trei in top, cu un preţ mai mare cu 6% faţă de sfârşitul anului trecut. Ţuica s-a scumpit şi ea, cu 2,2 procente.

Creșteri de preţuri au avut şi alte categorii de produse. Spre exemplu, ţigările costă acum cu aproape 7,0% mai mult decât în decembrie 2013, iar serviciile poştale sunt mai scumpe cu 5,4%. Şi carburanţii sunt mai scumpi cu 4 procente.

A fost loc însă şi de iefiniri. Cel mai mult a scăzut preţul cartofilor în acest an, un minus de 37%.

„Una dintre cauze este ieșirea pieței Rusiei din joc. A dus la destabilizarea prețurilor în toată Comunitatea Europeană. Piața Rusiei era una mare, se făcea export. Scăzand cererea, prețurile scad”, spune Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

De asemenea, românii plătesc cu 15% mai puţin pentru un kilogram de zahăr şi cu 13% pentru un ou, comparativ cu sfârşitul anului trecut.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri