INS: A doua lună cu inflație negativă

Data publicării:
bani roata bancnote-1

Evoluţia se datorează ieftinirii alimentelor, ca urmare a reducerii TVA din luna iunie, dar şi pentru că este vară, iar oferta din piaţă este variată. Luna trecută, anumite sortimente de legume şi conserve de legume s-au ieftinit cu peste 13 procente, iar cartofii cu aproape 8%.

De la începutul anului, cele mai mari scăderi de preţuri sunt la ouă - peste 25% - la zahăr şi la fasolea boabe. Dacă ne uităm la mărfurile nealimentare şi la servicii, anul acesta am avut ieftiniri la medicamente, articole medicale şi transporturul aerian. 

Rata anuală a inflaţiei: -1,67% în iulie

mărfuri alimentare: -7,25%

mărfuri nealimentare: +1,26%

servicii: +2,20% 

Top ieftiniri in iulie

legume si conserve -13,35%

cartofi -7,90%

fructe proaspete -3,87% 

Top ieftiniri în 2015

ouă -25,27%

zahăr -14,21%

fasole boabe -12,20%

medicamente -3,38%

articole medicale -3,19%

transport aerian -0,47%

Începând cu data de 1 iunie 2015 a intrat în vigoare extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor și băuturilor.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în jos prognoza de inflație pentru anul în curs, aceasta urmând să se mențină în teritoriu negativ în următoarele trei trimestre, iar apoi să revină în teritoriu pozitiv, a declarat, pe 4 august, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă. El a precizat că, potrivit estimărilor BNR, inflația va rămâne sub nivelul minim al intervalului de variație (1,5% — n. r.) până la începutul anului 2017.

Potrivit lui Isărescu, România nu riscă intrarea în deflație, deși se estimează că inflația va rămâne în teritoriu negativ în următoarele trei trimestre, pentru că se înregistrează o creștere a consumului de 6%, iar până la finalul anului poate ajunge la 10%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri