Instituția care i-a ajutat pe români să economisească un miliard de euro

Data actualizării: Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea

Concurenţa face bine portofelului. Consumatorii au economisit un miliard de euro datorită politicilor de concurenţă în zece industrii cheie din România, potrivit unui studiu făcut de Academia de Studii Economice. Estimarea este făcută pentru ultimii 20 de ani, de când a fost înfiinţată autoritatea de concurenţă în ţara noastră. Partea goală a paharului este arătată de investitorii străini. Aceştia spun că lipsa studiilor de impact pentru legile făcute în Parlament reprezintă o problemă majoră a mediului economic.

În ultimii 20 de ani, Consiliul Concurenţei a dat amenzi de 574 milioane de euro companiilor de stat şi private, după cele 345 de investigaţii deschise. În total, consumatorii români au economisit un miliard de euro, bani care s-ar fi dus altfel în cartelurile formate de companii. Efectele se văd cel mai bine chiar în domeniile cu cele mai mari amenzi.

Avem unele dintre cele mai bune servicii de telecomunicaţii din Europa ca raport calitate-preţ, Eurostatul ne a spus că România şi Polonia au cele mai scăzute preţuri la alimente din Uniunea Europeană”, spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Investitorii în economia României spun că un pericol mai mare decât înţelegerile anticoncurenţiale vine acum chiar din Parlament. Companiile cer o iniţiativă legislativă prin care legile propuse de parlamentari să se bazeze pe studii care să estimeze impactul deciziilor asupra economiei şi consumatorilor.

E o frustrare majoră pentru mediul de afaceri să vedem că tocmai cei care legiferează în această ţară nu sunt obligaţi să prezinte studii de impact. E ca şi cum ai spune: într-o ţară toată lumea e obligată să deţină o armă, mai puţin militarii pentru care portul armei este facultativ”, spune Mihai Bogza, vicepreşedintele Consiliului Investitorilor Străini.

E un aport de expertiză pe care Parlamentul trebuie să îl aibă în vedere pe viitor pentru iniţierea unor legi”. Spune Laura Scîntei, vicepreşedinte al Senatului.

Oamenii de afaceri spun că aceste studii ar putea fi livrate de corpul de experţi şi de consilierii parlamentarilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri