Investitorii chinezi au revenit în România. Sunt interesați de apa minerală și de Marea Neagră

Data publicării:
cernavoda

Zece firme din oraşul portuar Qingdao, de pe coasta de est a Chinei, au venit cu planuri mari la Bucureşti. Mai ales rezervele de apă minerală ale României, care înseamnă 60 la sută din întreaga capacitate europeană, sunt atractive pentru principalul producător chinez în domeniu.

„Domeniul principal de activitate al firmei este apa minerală, putem colabora în acest domeniu. În general, o nouă investiţie se ridică la 20 milioane de euro”, spune omul de afaceri Wang Da..

Chinezii veniţi la noi spun că sunt interesaţi şi de industria textilă şi construcţii.

O companie vrea să construiască cartiere de locuinţe, blocuri de birouri şi infrastructură rutieră, precum şi trasee de linie de tramvai şi căi ferate rapide”, a declarat Chunyu Xianli, directorul adjunct al Camerei de Comerţ din regiunea Qingdao.

Reprezentanţii celui de-al șaptelea port comercial din lume au pus şi ieşirea de la Marea Neagră pe lista celor peste 130 oraşe cu care au acorduri de cooperare.

„Avem acest avantaj că de la Suez la Constanţa sunt trei zile jumătate de navigaţie faţă de 11 zile de navigaţie de la Suez la Rotterdam”, subliniază Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț.

„Exporturile produselor de carne şi celor de lactate şi ouă către China au crescut cu 95%, respectiv 251,1%”, a arătat Xu Feihong, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România.

China, aflată pe locul 18 în topul investitorilor în economia locală, a anunţat în urmă cu trei ani investiţii de câteva miliarde de euro în România.

Deşi asiaticii au vrut să cumpere câteva mii de animale, au semnat contracte doar pentru exportul de carne congelată, provenită însă tot de la o firmă cu acţionariat chinez.

Cele mai avansate discuţii sunt în cazul sectorului energetic, unde s-a semnat un acord pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

La Craiova, chinezii au început construcţia unui cartier rezidenţial, dar lucrările sunt deocamdată în impas, pentru că banca din ţara asiatică nu a acordat finanţarea necesară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri