Investitorii germani, îngrijorați de ”țopăiala fiscală”

Data actualizării: Data publicării:
Waving flag of Romania and Germany
Waving flag of Romania and Germany

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germane este îngrijorată de modificările din Codul fiscal, care vor intra în vigoare la începutul anului 2018. Adoptarea acestor măsuri în forma actuală este periculoasă.

"AHK România a subliniat în nenumărate rânduri că predictibilitatea, stabilitatea, transparența și statul de drept sunt deosebit de importante pentru a menține încrederea în România că amplasament investițional. Modul în care noile măsuri fiscale au fost comunicate insuflă, atât în rândul companiilor germane, cât și al angajaților acestora, un profund sentiment de nesiguranță. Astfel, companiile se tem de costuri suplimentare, mai ales pentru cele care desfășoară activități în domeniul IT, dar există și incertitudini legate de planificarea și realizarea viitoarelor politici fiscale", spun reprezentanții companiilor germane, într-un comunicat de presă remis marți.

În plus, pentru mediul de afaceri nu este clară utilitatea acestor măsuri, având în vedere necesitatea ajustării costurilor.

"În principiu astfel de măsuri structurale, atât de importante, care au repercusiuni asupra întregii economii și asupra populației, nu ar trebui să fie adoptate decât în baza unor studii de impact serioase și în cadrul unui dialog intens și real între Guvern și mediul de afaceri. Companiile germane din România sunt de părere că măsurile ce urmează a fi aplicate într-un timp atât de scurt, efectele acestora și reducerea predictibilității fiscale ar putea influența negativ pe termen mediu și lung atât climatul investițional, cât și competitivitatea țării și a companiilor", se mai arată în comunicat.

Membrii AHK au adăugat că investițiile străine au un rol esențial în dezvoltarea unei țări.

"Din cauza repetatelor afirmații negative la adresa companiilor cu capital străin din România, dorim să menționăm că a face o deosebire între companiile românești și cele străine sau multinaționale nu corespunde spiritului unei economii globalizate. Companiile germane sunt parte integrantă a economiei românești și respectă legile țării. Ele sunt totodată bine integrate în sistemele naționale, regionale, locale și realizează o contribuție decisivă la valoarea adăugată brută, dar și la creșterea competitivității prin transferul de know-how", au continuat oficialii companiilor germane.

Germania este un important partener economic și comercial al României, cu 23,1% din totalul exporturilor și 19,9% din importuri. În România există circa 7.500 de companii germane sau cu capital german. Investițiile germane în România se ridicau la peste 9,2 miliarde de euro la sfârșitul anului 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri