Ionuț Dumitru (Consiliul Fiscal): Imaginați-vă cum sună deficit bugetar de 5% când economia crește cu 4 și ceva la sută

Data publicării:
ionut dumitru presedinte consiliul fiscal digi24 22.07.2015

Dacă luăm în calcul doar Codul fiscal, deficitul bugetar ar depăși 3% din PIB anul viitor, estimarea noastră este 3,2%. Atenție, acest 3,2 include și o estimare destul de optimistă de reducere a evaziunii fiscale, deci cifrele duc undeva la 3,6-3,7. În scenariul alternativ în care cresc și cheltuielile, ajungem la 4,6% din PIB în 2016 deficit bugetar, 5% în 2017 și 4,5% în 2018. Imaginați-vă cum sună: deficit bugetar de 5% când economia crește cu 4 și ceva la sută. Aduceți-vă aminte de fatidicul an 2008. 4-5% din PIB cred că ar trebui să ne zgârie un pic pe creieraș”, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la ședința de Guvern, că până la 1 septembrie, prin sesiune extraordinară a Parlamentului, vrea să fie readoptat Codul Fiscal, pentru că este un cod aprobat de ambele Camere ale Parlamentului în unanimitate.

„Am discutat cu liderii coaliției, până la 1 septembrie, prin sesiune extraordinară a Parlamentului, vreau să readoptăm Codul Fiscal, pentru că este un cod discutat cu mediul de afaceri, este un cod aprobat de ambele Camere ale Parlamentului în unanimitate, chiar dacă unii acum uită ce au votat acum trei săptămâni, nu știu dacă erau în deplinătatea facultăților…electorale era să zic atunci când au votat toți și au zis că e un cod liberal foarte bun și după aia i-a întors cu cheița: nu e bun”, a precizat Ponta.

Premierul a precizat că se bucură că au fost promulgate Codul de procedură fiscală și legea amnistiei fiscale, sublinind că „sunt lucruri care fac parte dintr-o coerență economică de care Guvernul răspunde și de-aia suntem pe primul loc în Europa la creștere economică și o să fim și mai departe cu condiția să nu mai băgăm bătălii politice”.

Ponta a arătat că acest Cod Fiscal este unul „foarte bun, nu e cod nici liberal, nici social-democart, e al României și ne ajută să creăm locuri de muncă pentru tineri, ne ajută să dezvoltăm economia românească, ne ajută să avem bani la fondul de pensii, ne ajută să avem bani pentru toate celelalte lucruri”.

Primul ministru a mai declarat că actualul guvern a făcut un lucru bun în ultimii trei ani și jumătate. „A făcut că dintr-o prăpastie economică și socială, trei ani de zile nimeni nu a pierdut nici măcar un leu, toată lumea a adăugat ceva”, a încheiat premierul.

Noul Cod Fiscal loveşte în singurul domeniu care se dezvoltă puternic în România
Demers în favoarea noului Cod fiscal. Care sunt argumentele investitorilor străini
Reacţiile analiştilor: Reducerea TVA, fisura din Codul Fiscal

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri