Japonia: Guvernul convinge corporaţiile să mărească salariile muncitorilor cu 1% şi taxează consumul. Ce măsuri iau Italia şi Spania

Data publicării:
salariu

Pentru prima oară în ultimii şase ani, muncitorii din Japonia vor primi o majorare de salariu. Este o majorare obţinută de la patroni de guvernul de la Tokyo, condus de reformatorul premier Shinzo Abe. Astfel, el va putea să majoreze taxele pe consum.

Guvernul Japoniei a reuşit să convingă Toyota, Panasonic şi alte corporaţii mari să majoreze salariile. Premierul Shinzo Abe a profitat de faptul că industria japoneză a obţinut profituri foarte bune, aşa că are bani la dispoziţie, mai ales că salariile nu vor creşte foarte mult:

Salariile de bază vor creşte cu doar un procent. Muncitorii normali vor avea un an greu din punct de vedere al venitului real”, arată economistul Takuji Okubo.

Guvernul de la Tokyo a negociat această majorare de salarii ca să poată aduce mai mulţi bani la buget. Va majora taxa pe vânzări - echivalentul japonez al taxei pe valoare adăugată. Însă prognozele arată că taxarea suplimentară a vânzărilor ar urma să producă o scădere a nivelului de trai mai mare decât majorările salariale. Doar angajaţii cu experienţă îşi vor putea menţine puterea de cumpărare, întrucât primesc sporuri de vechime.

Există aşadar riscul ca în Japonia să apară o scădere a consumului, în condiţiile în care deflaţia rămâne în continuare o mare problemă. Totuşi, premierul Abe mizează pe faptul că sporirea taxelor pe consum va provoca inflaţie, fie ea şi una artificială. În acelaşi timp, pe lângă creşterea preţurilor, guvernul de la Tokyo vrea să aducă mai mulţi bani la buget ca să poată diminua uriaşa datorie a Japoniei, care a ajuns să depăşească de două ori Produsul Intern Brut.

Măsuri europene

Şi în partea europeană a lumii măsurile se îndreaptă tot către taxe. Guvernul de la Madrid a declarat război şomajului uriaş care macină societatea spaniolă, în timp ce noul guvern de la Roma vrea să relanseze economia Italiei. Cele două ţări au o armă comună: un nou sistem de taxe.

Mariano Rajoy se pregăteşte să anunţe o reducere drastică a taxelor plătite de companiile din Spania. Astfel, companiile vor fi încurajate să investească mai mult, să îşi extindă activitatea şi să creeze noi locuri de muncă. În acelaşi timp, guvernul vrea să scadă cu până la 75% contribuţiile sociale pe care le plătesc companiile pentru angajaţii lor. Sunt măsuri gândite să producă slujbe într-o ţară în care mai bine de un sfert din populaţia activă nu munceşte.

În Italia, noul premier Matteo Renzi a prezentat un plan de reducere a taxelor pe muncă şi pe profitul companiilor, angajându-se totodată să achite până în această vară arieratele de 68 de miliarde de euro datorate de stat sectorului privat.

În acelaşi timp, cele două guverne vor majora taxele pe consum. În Spania va fi eliminat TVA-ul redus pentru unele produse. În locul său va fi aplicată taxa pe valoare aduăugată normală, de 21%. Ca să îşi poată acoperi deficitele bugetare şi aşa mari, Spania trebuie să taxeze consumul care oricum ar urma să crească dacă populaţia îşi găseşte de lucru. Mărind taxele, guvernul de la Madrid va provoca şi o creştere a preţurilor din magazine, ceea ce ar putea fi un efect secundar bun în condiţiile în care Spania se confruntă cu risc de deflaţie.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri