Județele cu cea mai mare creștere economică în 2015

Data publicării:
angajata

Anul 2015 a fost un an al investiţiilor străine în România, investiţii care, deşi mult sub nivelul anilor de boom economic, încep să crească. Datele BNR arată că în primele 11 luni, străinii au trimis aproape 2,9 miliarde de euro în România, cifră cu 28 de procente mai mare decât în 2014.

O parte din creşterea economică din judeţele Braşov, Cluj şi Ilfov vine din aceste investiţii făcute de străini. Datele Comisiei Naţionale de Prognoză arată că avansul economiei a fost de 5,7 la sută în aceste judeţe.

În Braşov, de pildă, Draxlmaier, unul dintre cei mai importanţi producători de componente pentru industria auto mondială, a investit 50 de milioane de euro într-o nouă unitate de producţie în localitatea Codlea, unitate pe care a inaugurat-o în toamna anului trecut. Odată cu deschiderea noii linii de producţie au fost create şi 500 de locuri de muncă.

Totodată, compania Olympus a anunţat anul trecut investiţii de 8 milioane de euro în utilaje noi pentru fabrica lor de lângă Braşov.

Datele arată că Braşovul este unul dintre judeţele din centrul ţării unde rata şomajului este printre cele mai mici, de 3,9 la sută, în timp ce salariul mediu este cel mai mare din regiune, de 1.746 de lei.

Şi la Cluj creşterea economică este pusă pe seama dezvoltării permanente a zonei. De pildă, anul trecut s-au deschis tot mai multe şantiere pentru construcţia de locuinţe, astfel încât preţurile pe metrul pătrat au ajuns să le depăşească pe cele din Bucureşti.

În plus, companiile mari au tot investit în afacerile din Cluj pentru a se dezvolta. De exemplu, Siemens a inaugurat anul trecut cel de-al doilea sediu din Cluj-Napoca, pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul IT, după o investiţie de 4,5 milioane de euro.

În ultimii ani investiţiile în domeniul IT din Cluj au înregistrat o creştere rapidă şi au creat mii de locuri de muncă. Aşa se explică şi rata mică a şomajului, de numai 2,3 la sută. În privinţa salariului, Clujul nu este departe de Bucureşti - 2.025 de lei este câştigul mediu al clujenilor, salarii fiind susţinute în general de angajaţii din domeniul IT care sunt plătiţi mult peste medie.

Ilfovul a fost susţinut, de asemenea, de investiţii puternice, mai ales cele în clădiri rezidenţiale şi spaţii comerciale. Aşa se face că rata şomajului a scăzut anul trecut, fiind printre cele mai mici din ţară - doar 1,3 la sută. Salariul mediu net a urcat în Ilfov cu 7 la sută anul trecut la 2.200 de lei.

La polul opus, judeţele care sunt încă în recesiune sunt Teleorman, Ialomiţa şi Sălaj, judeţe unde dezvoltarea a bătut pasul pe loc. În Teleorman s-a înregistrat cea mai mare scădere a produsului intern brut de peste 2 la sută, în condiţiile în care nici locuri de muncă nu prea sunt. Rata şomajului este cea mai mare din ţară, de 11 la sută, iar salariul mediu abia depăşeşte 1.400 de lei.

La nivel naţional, economia românească a înregistrat o creştere de 3,7 la sută în 2015. Produsul intern brut a fost anul trecut de circa 160 de miliarde de euro. 

Citiți și Ponderea României în economia mondială, aceeași ca și în anul de vârf 1984

Braşov

PIB: 5,7%

Şomaj: 3,9%

Salariu mediu: 1.746 lei

Cluj

PIB: 5,7%

Şomaj: 2,3%

Salariu mediu: 2.025 lei

Ilfov

PIB: 5,7%

Şomaj: 1,3%

Salariu mediu: 2.237 lei

Scădere PIB

Teleorman 2,1%

Ialomiţa 0,7%

Sălaj 0,7%

sursa: CNP

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri