Kazahii vând benzinăriile cumpărate de Dinu Patriciu

Data publicării:
dyneff

KMG International, numele sub care funcţionează acum ceea ce în trecut era Rompetrol Group, vinde 51% din distribuitorul francez de carburanţi Dyneff chinezilor de la CEFC.

Cumpărătorii îşi iau astfel biletul pentru o mare piaţă europeană. Dyneff, compania stabilită în Montpellier, are aproximativ o sută de staţii de distribuţie a carburanţilor, dar şi depozite în Franţa şi Spania.

Activele companiei, cumpărate în urmă cu 9 ani de Dinu Patriciu, sunt concentrate de-a lungul coastei Mediteranei şi Atlanticului şi le-au adus anul trecut kazahilor afaceri de aproape 1,9 miliarde de euro. Preţul pentru pachetul majoritar nu a fost făcut public.

CEFC, o companie privată din China, a ieșit recent la cumpărături în Europa, achiziționând în urmă cu doar câteva săptămâni pachete mari de acțiuni în Cehia, la companii din transportul aerian și din industria berii.

Preluarea controlului la Dyneff are loc în condiţiile în care compania franceză a obţinut recent autorizaţia pentru livrarea de gaze naturale pe piaţa locală.

CEFC spune că tranzacţia marchează începutul unei cooperări mai largi între kazahi și chinezi, iar presa franceză speculează chiar o fuziune.

CEFC are afaceri cu petrol, gaze şi servicii financiare în 15 state, 20.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 30 de miliarde de euro. Kazahii au de aproape trei ori mai puţini angajaţi şi au raportat pe prima jumătate a acestui an o cifră de afaceri de circa 5 miliarde de euro, în scădere cu aproape 20 de procente, în condiţiile prăbuşirii cotaţiilor la petrol.

Kazmunaigaz are exact ceea ce vor chinezii - mai bine de o mie de puncte de vânzare de carburanţi în România, Republica Moldova, Bulgaria, Franţa, Spania şi Georgia. Grupul este al doilea cel mai mare de pe piaţa românească de distribuţie a carburanţilor, după OMV Petrom. La finalul anului trecut, Rompetrol avea 405 benzinării, cu 140 în urma celor de la Petrom.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri