La cât era cotat francul elvețian atunci când românii luau credite pe bandă rulantă

Data publicării:
franci elvetieni

În perioada în care românii luau credite pe bandă rulantă, francul abia depăşea pragul de doi lei. Apoi s-a apreciat constant. În 2010 a trecut de 3 lei, iar astăzi a depăşit 4 lei. În traducere, rate duble pentru cei care s-au împrumutat în moneda elveţiană.

Pe pieţele internaţionale, francul este aproape de euro. După trei ani în care Banca Naţională Elveţiană a impus un plafon de 1,2 franci pentru un euro, cursul a ajuns pentru scurt timp subunitar, până la un minim de 78 de eurocenţi. A urmat o evoluţie extrem de oscilantă, iar în câteva ore s-a aşezat la 1,03.

Veste proastă pentru românii care au credite în franci elveţieni

Moneda din Ţara Cantoanelor a trecut peste cea americană, aşa că în acest moment este nevoie de doar 88 de franci pentru a cumpăra 100 de dolari.

Dacă francul s-a apreciat cu aproape 15%, Bursa de la Zürich a scăzut cu peste 9 procente, din cauza iminentei scumpiri a exporturilor elveţiene.

Celelalte burse europene au intrat pe roşu după anunţul băncii centrale elveţiene, dar şi-au revenit, iar indicii sunt acum în uşoară creştere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri