Lecții de economie de la ciobani. O fabrică din Arad vinde produse în cinci țări din UE

Data publicării:
cas

Florin Bebişelea are 53 de ani şi alături de alţi ciobani din Câmpia Aradului a înfiinţat o asociaţie specializată în prelucrarea şi vânzarea produselor din lapte de oaie.

Fiecare din cei 16 asociaţi şi-a dotat ferma cu un rezervor de răcire a laptelui, din acest rezervor laptele este transportat cu o cisternă la fabrică, unde este procesat.

În 2008, ciobanii şi-au pus toţi banii la comun şi aşa au strâns un milion de euro. Al doilea milion l-au luat de la Uniunea Europeană şi au construit o fabrică în care pot prelucra zilnic până la 15.000 de litri de lapte.

„Secţia aceasta este pentru iaurt, produse proaspete, iar acest utilaj este pentru ambalarea iaurtului şi a smântânii în pahare de plastic la 200, respectiv 400 de grame.

„Ca să poţi vinde pe supermarket trebuie să procesezi laptele într-o fabrică modernă la ultimele standarde, cu ştampilă ovală, care acolo trebuie să respecţi nişte condiţii. Deci telemeaua de Sibiu care o făceam noi înainte la fermă nu puteai să o vinzi în supermarketuri”, spune Ioan Branga, asociat, administrator al fabricii.

După șapte ani, iaurtul, telemeaua şi urda făcute lângă Chişineu Criş sunt exportate în Slovacia, Spania, Italia, Germania şi Bulgaria. Anul trecut, fabrica a vândut lactate în valoare de 2 milioane de euro.

„Fără pasul ăsta nu mergea nicicum! Nu mai puteam supravieţui! Mai ales acuma cu noile legi acuma ce-o venit, nu mai”, spune Florin Bebişelea, membru în asociaţie.

Pe lângă laptele de oaie, fabrica procesează mai nou şi lapte de vacă, adaptându-se astfel la cerinţele pieţei care cere mai nou produse cât mai competitive ca preţ. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri