Legea ţevilor sparte în an electoral: Parlamentarii vor să blocheze plata pierderilor din reţelele de energie electrică şi termică

Data publicării:
contor

Parlamentarii promit facturi reduse la jumătate pentru energie, însă nu ştiu cum să facă acest lucru. 30 de deputaţi şi senatori vor să elimine din facturile la curent sau gaze pierderile din reţea pe care le facturează furnizorii, dar şi o serie de taxe, care practic dublează tarifele. Proiectul redactat de ei este însă plin de greşeli, spun specialiştii, iar unii dintre ei nici nu ştiu ce au semnat.

Cei care au iniţiat proiectul de lege vor ca românii să plătească numai cantitatea de energie înregistrată pe contoare, adică să le interzică furnizorilor de energie electrică şi termică să mai factureze pierderile din reţea sau aşa-numitele plăţi în avans.

Deputatul PSD Cosmin Necula explică: „Mi se pare just ca noi să plătim doar energia activă pe care o consumăm, nu să plătim tot felul de taxe, tăxuleţe care sunt inserate în factură. Undeva la 20-30% din cuantumul facturii reprezintă energia activă, restul reprezintă tot felul de taxe.

Concret, asta ar însemna înlăturarea costurilor de distribuţie şi transport, precum şi Taxa pe Valoarea Adăugată. Unii dintre susţinătorii proiectului nu au citit însă cu atenţie ce au semnat şi confundă costurile suplimentare aplicate de furnizori cu taxele impuse de stat. Este cazul senatorului PSD Mihai Fifor: „Este vorba de partea pe care o plăteşte fiecare cetăţean din taxa de cogenerare, cum este ea cunoscută. Încă de la apariţia taxei de cogenerare, oamenii au solicitat eliminarea sa.

Specialiştii spun că populaţia nu va putea beneficia niciodată de prevederile acestui proiect, pentru că este făcut prost. „În el se face precizarea "plăţi anticipate". Niciodată populaţia nu a avut pe facturi plăţi anticipate, pe facturi sunt plăţi estimate. În textul legii se spune că pierderile nu vor mai fi suportate de populaţie. Este o frază politică; pierderile sunt cuprinse în preţ”, subliniază preşedintele Federației Asociațiilor de Proprietari, Radu Opaina.

În prezent, românii plătesc dublu pentru energia consumată din cauza pierderilor şi a taxelor. La energia electrică, de exemplu, costul de producţie pentru 1 megawatt este de 170 de lei. Se adaugă în primă fază nouă taxe, tarife şi accize. Odată ce curentul electric trece de la înalta tensiune la medie tensiune se plătesc alte taxe, iar cel mai mare tarif este plătit pentru aducerea tensiunii la 220 de volţi. În acest circuit câştigă şi furnizorii, iar profitul lor se adaugă la costurile totale. În final, noi plătim mai mult de 400 de leipentru un megawatt.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri