Legumicultorii culeg ...pierderi

Data publicării:
legume 25.10

Matca este unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară. Piaţa nu este acoperită şi se inundă la fiecare ploaie

Noroaie cât cuprinde, mizerie şi apă peste tot. Sunt condiţiile deplorabile în care sunt nevoiţi să-şi vândă produsele cultivatorii de legume din Matca. Oamenii spun că se chinuie aşa de ani buni şi că, în ciuda rugăminţilor, Primăria nu s-a învrednicit să le construiască un spaţiu adecvat.

"Nu a făcut nimeni nimic. promisiuni si atât. Primarul nu ştiu dacă l-am văzut în piaţă o dată...să stea lumea de vorbească cu el.." spune un vânzător.

Costel Chicoş trăieşte din cultivatul roşiilor. Nu se plânge de muncă, ci doar de faptul că nu are unde-şi vinde marfa. Anul acesta, a avut producţie bună, dar s-a bucurat degeaba: "Pentru că angrosiştii o lună de zile când mergea tare atunci se fereau de controale şi nu au venit. Atunci marfa s-a degradat, am aruncat"

Localnicii nici nu mai speră că vor avea o piaţă decentă. ""La fiecare campanie electorală spun că fac, dreg, depozite frig, dar degeaba rămân în stadiul de vorbe" spune Vasile Iacob.

Ştefan Ciocan, legumicultor cere : "Măcar o porţiune să fie acoperită. Câteodată se aglomerează, stai o oră până intrăm"

Toţi arată cu degetul către primarul care nu modernizează piaţa. Contactat de Digi24, edilul a evitat orice discuţie.

Probleme cu vânzarea produselor au şi cei care cultivă legume în Băleni, Dâmboviţa. Gheorghe Florea are aproape 2 hectare de teren şi opt solarii cu legume. În ultimii doi ani a investit 80.000 de lei, în două dintre solarii, dar spune că luptă cu morile de vânt : "o invazie de legume aduse din afară care ne concureză,vara, roşiile noastre poate sunt la 1 leu- 1,5 lei kg, cele de afară sunt la doi lei, doi lei şi ceva."

Si Mircea Toma are un hectar şi jumătate de teren pe care cultivă legume. Deşi îi este greu să-şi vândă marfa, nu vrea să intre  în nicio asociaţie. "Dacă vine la om la poartă, băi nene trebuie să îmi dai 500 de lei pentru transport, drumuri, cam greu să dai bani din buzunar."

Ca să nu rămână cu legumele nevândute, oamenii îşi duc marfa la cele două depozite en-gros din localitate, unde le dau cu preţuri mult mai mici.

Florin Gheciu administratorul depozitului de legume Băleni spune: "Aduc către noi, noi trimitem către supermarket şi e un lucru bun şi pentru ei şi pentru noi."

În comuna Băleni, sunt peste 4.000 hectare de teren cultivat cu legume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri