Locuințele românești au avut cea mai mare scumpire din UE

Data publicării:
bloc

România a fost una dintre ţările în care piaţa imobiliară a căzut cel mai mult în anii de criză. Acum însă, la ieşirea din prăpastie, fiecare modificare de preţ se simte puternic în statistici.

În primul trimestru al acestui an, locuinţele din România s-au scumpit cu 4,1% faţă de ultimul trimestru din 2014 şi cu 3,7% faţă de primele trei luni ale anului trecut, arată datele Eurostat.

Scumpirea faţă de trimestrul precedent este, procentual, cea mai mare din Uniunea Europeană. Însă evoluţia preţului a fost dată de o medie care ascunde de fapt discrepanţele care încă mai există pe piaţa imobiliară din România.

Studiile realizate de agenţiile imobiliare arată că în primele trei luni ale anului preţurile locuinţelor au avut evoluţii complet diferite de la un cartier la altul şi de la un oraş la altul.

Potrivit unui studiu www.imobiliare.ro, în cartierele bucureştene Drumul Taberei, Rahova, Dristor şi Colentina, apartamentele noi s-au ieftinit în primul trimestru, chiar dacă la nivel naţional preţurile creşteau. Iar în cartierele Crângaşi, 13 Septembrie, Cotroceni şi Dorobanţi s-au ieftinit în primul trimestru şi apartamentele vechi.

Însă ieftinirile din acele cartiere erau mai mici decât scumpirile din restul Capitalei şi din restul ţării. Dacă în Drumul Taberei locuinţele s-au ieftinit în acea perioadă cu 12%, în cartierul Ferdinand s-au scumpit cu 17%.

În Cluj-Napoca, apartamentele noi erau cu 10% mai scumpe în martie decât în urmă cu un an, în Braşov preţurile au crescut cu 5%, în Timişoara cu peste 7%, iar în Constanţa cu peste 5%.

În Cluj, Braşov şi Timişoara s-au scumpit chiar şi apartamentele vechi, chiar dacă acestea au de obicei o evoluţie mai greoaie în provincie.

Puse cap la cap, toate aceste evoluţii dau scumpirea medie de 4,1% raportată de Eurostat pentru primul trimestru.

A fost al treilea trimestru consecutiv în care locuinţele s-au scumpit în România. Însă după şase ani de ieftiniri constante preţurile continuă să fie mult sub nivelul de dinainte de criză.

Dragoș Nichifor, director financiar Bayer Credit, a discutat acest subiect în emisiunea Business Club.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri