Macao, maşina de spălat a banilor negri din China. Pe cardurile UnionPay s-au tranzacţionat 45 de miliarde de dolari în 2013

Data publicării:
china-8

Spălarea de bani în China se face cu ajutorul statului: populaţia are acces la un card cu care se pot scoate miliarde de dolari din ţară, prin Macao. Soluţia nu este legală, dar deocamdată autorităţile nu au luat măsuri.

Legile din China permit unei persoane să scoată din ţară doar 50.000 de dolari. Dacă banii sunt puşi pe card şi mai apoi retraşi în Macao, o regiune administrată de China, dar cu autonomie economică, atunci sumele pot fi duse de acolo oriunde în lume. Există adevărate reţele care se ocupă de aceste intermedieri, relatează Reuters.

Macao a devenit aşadar maşina de spălat a banilor negri din China, micul teritoriu de pe coasta de est în care ajung miliarde de dolari anual. O mare parte vin prin UnionPay, o bancă-gigant foarte secretoasă: nu îşi publică rezultatele financiare şi nu oferă informaţii presei decât foarte rar. Tot ce se ştie este că banca este deţinută de un grup de bănci de stat chineze, deci operaţiunile UnionPay sunt supravegheate de stat.

Anul trecut, aproximativ 45 de miliarde de dolari au fost tranzacţionate în diverse magazine din Macao prin intermediul cardurilor emise de UnionPay. Suma este uriaşă: depăşeşte cu 7 miliarde de dolari totalul veniturilor pe care Macao le obţine din industria sa de bază, a jocurilor de noroc. În plus, aceste tranzacţii nu sunt înregistrate în statisticile oficiale din Macao. Cu alte cuvinte, sunt muşamalizate, mai ales că nici autorităţile chineze nu vor să discute despre ce se petrece în Macao.

Problema este însă urmărită din interior. Banca Populară Chineză a emis încă din 2008 o notă internă în care se vorbea despre spălarea de bani făcută prin cardurile UnionPay. Până acum însă nu s-au luat măsuri, deşi tranzacţiile sunt ilegale.

China restricţionează foarte mult ieşirile de capital, dar poziţia Macao este specială. Fostă colonie portugheză, Macao este o regiune cu autonomie economică, aşa că orice acţiune de stopare a fenomenului trebuie să se facă în colaborare cu autorităţile de aici. Iar până acum, nu s-a întâmplat nimic.

Interese sunt şi de partea Chinei, pentru că acest card poate facilita scurgerea de bani fără restricţii. Prin lanţurile de amanet şi magazinele de bijuterii şi ceasuri încă se tranzacţionează milioane de dolari.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri