Mai puțini bani pentru tinerii antreprenori

Data publicării:
Teanc de bani lei digi24 august 2015 2

La 24 de ani, Marius Muşat este deja patron de firmă. A luat anul trecut de la stat 10.000 de euro şi cu tot atâţia împrumutaţi de la bancă, a reuşit să-şi deschidă în Bucureşti un service pentru laptopuri, telefoane şi tablete.

„N-aveam bani și am zis: ok, de unde fac rost de bani? Atunci am făcut prima dată cunoștință cu termenul de SRL-D și imediat lângă 10.000 de euro, mi s-a părut wow, asta se întâmpla prin 2012”, a spus Marius Muşat, proprietar de service IT.

Pentru Marius, şansa în afaceri a fost Programul SRL-D, prin care statul i-a acordat 10.000 de euro. Între timp, firma lui a ajuns la afaceri de 25.000 de euro.

„Noi deja începem să câştigăm suficienți bani, avem deja profit 800 de lei, nu mult, dar este”, spune Marius Muşat.

Pentru cei care vor să obţină și ei 10.000 de euro de la stat este acum mai dificil decât în ceilalţi ani. Executivul a modificat radical regulile programului. Acum, tinerii trebuie să pună în aplicare planul de afaceri în doar o lună, altfel rămân fără bani. Antreprenorii trebuie să vină de la început cei 10.000 de euro partea statului, plus 10.000 de euro partea proprie, la care se adaugă TVA, ca abia mai apoi să le fie acordată finanţarea prin program.

În această situaţie este şi Luiza Vîlsan, care vrea să-şi deschidă propriul laborator de cofetărie-patiserie.

„Va trebui să fac şi un credit de 10.000 de euro ca să acopăr cei 10.000 de euro de la stat, este un timp foarte scurt să obţin şi creditul, să fac şi cheltuielile, să depun şi dosarul de decontare”, spune ea.

Timpul scurt de implementare a ideilor de afaceri va pune piedici multor tineri, spune fostul ministru al IMM-urilor Florin Jianu.

Unele dintre cheltuieli eligibile devin inutile - cum sunt salariile, nu poţi să raportezi nici măcar o lună de salarii, pentru că luna se plăteşte în luna următoare, deci nici măcar nu poţi să vii la rambursare cu o lună de salarii”, spune Florin Jianu, fost ministru al IMM-urilor.

Anul acesta, circa 430 de firme nou înfiinţate vor fi pornite prin programul SRL-D. Programul primeşte şi cel mai mic buget anual de când a apărut: 4,4 milioane de euro. Din cele 21.000 de firme înfiinţate prin acest program, sub 3 la sută au dat faliment.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri