Mamele, discriminate pe piața muncii 

Data publicării:
mame copii bebelusi GettyImages-110685668-2

Un studiu recent realizat de Microsoft în rândul propriilor angajaţi, arată că femeile au un impact pozitiv mai mare asupra locului de muncă după ce devin mame.

Rezultatele contrazic ideea preconcepută conform căreia femeile nu se mai pot concentra asupra carierei atunci când un copil le aşteaptă acasă. Efectele acestei idei se văd şi în România. Statistica oficială arată că şomajul este mai scăzut în rândul femeilor. La prima vedere pare că sunt mai bine integrate în câmpul muncii decât bărbaţii, dar nu este deloc aşa.

Mai puţin de 55% dintre femei au un loc de muncă, în vreme ce 71% dintre bărbaţi muncesc. Rata mică a şomajului, combinată cu rata mică de ocupare, arată că 1,6 milioane de femei din România nu au o slujbă, dar nici nu îşi caută una. Preferă să aibă grijă de copii şi de gospodărie. Ceea ce pune şi mai multe presiune pe piaţa muncii din România, unde deja există un deficit de personal.

Chiar şi femeile din tânăra generaţie sunt convinse de ideea că nu pot găsi un echilibru între carieră şi creşterea unui copil. Însă efectul este invers. Tot mai multe amână întemeierea unei familii tocmai pentru a se putea concentra pe carieră și, cum în joc intră şi nesiguranţa financiară, natalitatea a coborât la minime istorice în România.

Aceste probleme sunt întâlnite în toate ţările occidentale, iar lupta împotriva preconcepţiilor porneşte din industria care a redefinit conceptul de muncă în ultimii ani: IT-ul.

Vicepreşedintele Facebook, Carolyn Everson, a declarat, potrivit The Guardian, că mamele sunt angajatele ei preferate deoarece ştiu cum să îşi gestioneze mai bine timpul. Ceea ce înseamnă că, din dorinţa de a avea un program de lucru mai flexibil, nu pierd vremea la birou, ci încearcă să îşi atingă obiectivele cât mai repede.

Facebook şi producătorul de procesoare Qualcomm sunt doar două dintre companiile tehnologice care au programe de beneficii pentru mamele angajate.

De asemenea, fundaţia MotherCoders le oferă cursuri flexibile de programare femeilor care altfel nu ar avea timp să participe la stagiile de perfecţionare organizate de companiile IT. Astfel reuşesc să rămână la curent cu aptitudinile relevante pentru locul lor de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri