Mâncarea din import s-a ieftinit

Data publicării:
mancare import

La nivel global, factura importurilor de mâncare a fost anul trecut cu 20% mai mică decât în anul precedent. Practic consumatorii au plătit cu aproape 270 de miliarde de dolari mai puţin, asta fiindcă totul s-a ieftinit, de la grâne, la carne şi până la lactate. Este pentru prima oară în ultimii cinci ani când factura importurilor de mâncare scade, arată datele Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură . Ultima dată s-a întâmplat în 2009 când începea recesiunea şi consumul de orice fel se restrângea. Acum cam orice parte a pieţei alimentare este marcată de supraofertă - e mai mult grâu decât de cumpără, mai mult zahăr, mai multă carne. Pentru a le vinde, fermierii dau preţ însă apetitul pentru consum s-a închis.

În ciuda ieftinirilor, anul trecut cantităţile de cereale şi de animale vândute au scăzut. Cererea slabă pentru mâncare urmează practic firul cererii pentru energie. În 2015 petrolul a fost în al doilea an de ieftiniri agresive, venite tot din supraofertă. Iar presiunile pe preţ s-au transmis în lanţ din industria petrolieră în cea alimentară.

Mai întâi, petrolul ieftin a împins în jos costurile transportului de marfă. Aşa se face că transportul containerelor pe mare a atins în luna februarie un minim istoric, arată indicatorul Baltic Dry. Mai apoi, ţiţeiul ieftin s-a transmis în preţul alimentelor după ce a trecut întâi prin industria chimică. A ieftinit îngrăşămintele care au ieftinit la rândul lor mâncarea. Aşa se face că materiile prime din agricultură au fost în 2015 la minimul ultimilor nouă ani.

Tendinţa continuă şi în 2016. Luna trecută mâncarea a fost cu aproape 15% mai ieftină decât în februarie 2015. E o veste bună pentru importatorii neţi de mâncare - Etiopia, spre exemplu, care are cel mai mare deficit alimentar din lume sau Egiptul, care cumpără cel mai mult grâu din lume. Numai că Egiptul de pildă cumpără grâu din România, iar fermierii de aici încasează mai puţini bani pentru marfa vândută.

Ţările care exportă mâncare speră la o revigorare a cererii. Creşterea consumului ar fi singura şansa de a evita o corecţie, de a evita închiderea unor ferme sau fabrici. Însă fundamentele pieţei sunt foarte slabe, iar multe arătătoarele sunt îndreptate către încetinirea economică din China.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri