Marii câştigători ai trecerii contribuţiilor la angajat: Câștig de 20 de ori cât secretara mea, dar ea va plăti de patru ori mai mult

Data publicării:
Guvern Tudose Paul Stanescu

Fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, susţine că marii câștigători ai ordonanței de urgență privind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat vor fi persoanele care obțin venituri din activități independente. 

El a făcut referire inclusiv la cazul său, fiind avocat, și a spus că deși câștigă de 20 de ori mai mult decât secretara sa, anul viitor angajata lui va plăti mai mult decât el.

"Marii câștigători ai acestei ordonanțe de urgență sunt persoanele care obțin venituri din activități independente, pentru că la noi contribuțiile nu mai sunt la cât câștigăm, ci la salariul minim. Am făcut socoteala, deși câștig de vreo 20 de ori mai mult decât secretara mea, venit impozabil, la anul ea o să plătească de patru ori mai mult decât mine. Nu mă bucură că plătesc mai puțin la anul, pentru că eu vreau stabilitate și predictibilitate și cred că toți vrem același lucru", a spus Gabriel Biriș în cadrul conferinței "Managementul fiscalității aplicate. Impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Probleme și posibile soluții", organizată de Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității ''Constantin Brâncuși'' Târgu-Jiu.

Potrivit Agerpres, Biriș a mai afirmat că și bugetele primăriilor vor fi afectate anul viitor ca urmare a scăderii impozitului pe venit.

"La niște lucrări atât de importante, care sunt bază pentru altele, ca să nu ai efecte secundare negative trebuie să identifici unde ai influențe și să neutralizezi influențele. Genul problemei ridicate de primari, în mod firesc scade impozitul pe venit, scad alocările la bugetele locale, că o parte importantă din impozitul pe salarii reținut de angajator se duc acolo unde e angajatorul, la localitatea respectivă și normal că oamenii aceia rămân fără bani, pentru că a scăzut baza. Cum rezolvi o scădere cu 40% a bazei? Simplu, mărești cu 40% procentul de alocare", a mai spus fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor, citat de Agerpres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri