Măsură contra taxei pe stâlp. Primăria din Oradea vinde teren companiilor din parcurile industriale

Data publicării:
parc industrial oradea

Legea spune că toate clădirile din parcurile industriale trebuie să achite taxa pe construcţii speciale, supranumită şi taxa pe stâlp. Aşa că primăria din Oradea a decis să le ofere companiilor opţiunea de a cumpăra terenurile pe care le ocupă în parcurile industriale. În felul acesta scapă de taxa pe stâlp. În schimb, vor plăti impozitul local pe clădiri de 1%. Firmele care nu îşi permit să cumpere terenul şi care vor continua să rămână în parcul industrial vor avea la rândul lor parte de o facilitate, un impozit redus pe clădiri.

„Am propus această taxă de 0,5%, este competitivă în raport cu celelalte impozite pe construcții din parcurile din regiunea noastră. Reprezintă jumătate din impozitul pe clădiri situate în municipiul Oradea, în afara parcurilor industriale”, spune primarul orașului, Ilie Bolojan.

Prim-ministrul Victor Ponta spune că măsurile luate de primăria din Oradea sunt pur electorale.

„Taxa pe construcțiile speciale este în vigoare de șapte luni. Acum, cu 2 zile înainte de campanie, autoritățile locale, de la Oradea, bănuiesc, că e PNL primarul, și-au adus aminte că au adoptat o taxă pe care a introdus-o ministrul liberal de Finanțe”, a spus el.

Aceste măsuri nu au trecut foarte uşor nici de votul consilierilor locali, care nu au mai ştiut să facă diferenţa între atât de multe taxe diferite.

„Nu cumva această taxă de municipalitate de 0,5% taxă de clădiri, în sumă absolută va fi cumva mai mare decât taxa de stâlp?”, spune Ladislau Ritli, consilier local din partea UDMR.

Nu se pune problema de a avea o poziție împotriva guvernului Ponta, pentru că ce am votat este doar hotărâre de consiliu local în sprijinul investitorilor din parcul industrial”, arată, pe de altă parte, viceprimarul Ovidiu Mureșan (PSD).

Opt firme au cumpărat deja terenuri în parcul industrial. Chiar în ședința extraordinară, consilierii au aprobat vânzarea a 13.000 de metri pătrați catre o companie din zonă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri