Metoda ”Piața de capital”, ultima modă printre hoți

Data publicării:
783965-ksestockexchangephotoonline-1414705235-677-640x480 1

 

Peste 50 de percheziţii au loc, miercuri, în Bucureşti şi în 12 judeţe, la persoane suspectate că ar fi cauzat un prejudiciu de peste două milioane de euro, prin înşelăciune şi desfăşurarea fără autorizaţie de operaţiuni pe piaţa de capital, în acest caz 25 de suspecţi urmând să fie duşi la audieri, potrivit News.ro.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale fac 55 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman şi Vaslui, la locuinţele unor persoane suspectate de înşelăciune şi desfăşurarea fără autorizaţie de operaţiuni pe piaţa de capital, precum şi la locurile unde avea loc activitatea infracţională.

În urma percheziţiilor vor fi puse în executare 25 de mandate de aducere pe numele celor implicaţi.

Conform sursei citate, suspecţii se prezentau drept brokeri şi reprezentanţi ai unor societăţi de servicii de investiţii financiare care administrează platforme de investiţii online, reuşind să determine mai multe persoane să depună sau să transfere bani în conturile lor bancare, sub titlul de investiţii în operaţiuni pe piaţa de capital.

Clienţii ar fi fost ademeniţi cu iluzia unor câştiguri rapide, însă, în realitate, banii nu ar fi fost investiţi pe piaţa de capital, ci ar fi fost depuşi de victime direct în conturile unor persoane juridice nerezidente. Mare parte din bani ar fi urmat trasee financiar- bancare către Bulgaria, Cipru şi Israel, iar o parte din bani ar fi fost redistribuiţi către persoanele implicate în activitatea infracţională, potrivit Poliţiei Române.

"Operaţiunile pe piaţa de capital ar fi fost doar o legendă falsă creată de persoanele bănuite pentru a determina victimele să depună sau să transfere bani, platformele de tranzacţionare fiind create artificial, fără nicio aprobare sau autorizare a instituţiilor cu atribuţii în domeniu.", mai arată sursa citată.

Prejudiciul în acest dosar este de aproximativ două milioane de euro, iar victimele unor astfel de infracţiuni care nu au sesizat, până acum, organele de urmărire penală sunt rugate să se prezinte la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice sau la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri