Ministrul Agriculturii, despre taxa de magazin: Poate că a venit momentul să analizăm cu mai mare atenție relația producător-procesator-hipermarket

Data publicării:
dan constantin

Am primit asigurări din partea domniilor lor că nu vor fi creșteri artificiale de prețuri în această perioadă”, a spus Daniel Constantin, în emisiunea Jurnalul de seară, de la Digi24.

Vom fi foarte atenți, dar eu contez pe ceeea ce s-a discutat la Ministerul Agriculturii și pe promisiunile care s-au făcut, din ambele părți, că nu vor crește prețurile și că până la urmă cei care trebuie să beneficieze printr-un efort pe care îl face Guvernul vor beneficia de la 1 iunie”, a adăugat ministrul.

Daniel Constantin a mai spus că a primit aceleași asigurări și când s-a redus TVA-ul la pâine și acestea au fost respectate.

Până la urmă, acesta este obiectivul principal, să se relanseze consumul. Din punct de vedere al industriei, obiectivul pe care îl avem este de a relansa consumul. Dacă vom relansa consumul, cu siguranță toate părțile vor avea de câștigat. Consumatorii - un preț mai mic, comercianții - pentru că vor vinde mai mult, cei care procesează vor vinde mai mult și într-un final producătorii”, a subliniat Daniel Constantin.

Despre încurajarea producătorilor români, ministrul Agriculturii a răspuns că „prin reducerea TVA-ului, cu siguranță competitivitatea produselor din România va crește foarte mult”.

Este unul din motivele pentru care încă de la începutul acestui an, pe fondul controalelor pe care le-a avut ANAF-ul, o spun cei care procesează în industria cărnii, au crescut vânzările cu 25-30%, importurile s-au diminuat, pentru că produsele din afară care veneau cu un preț redus erau evazionate, iar produsele din țara noastră sunt din ce în ce mai competitive. După reducerea prețului, sunt convins că vom avea un procent mai mare de produse românești pe rafturile hipermarketurilor”, a menționat Daniel Constantin.

Ministrul a spus că în 2012, procentul produselor românești era de aproximativ 40%, iar în acest an a crescut până la 45-50%.

E insuficient, dar cred că suntem pe drumul cel bun”, a întărit el.

Taxa de magazin, în atenția ministrului Agriculturii

Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, a declarat: „Avem semnale că există vreo două hipermarketuri, nu este exclus să apară şi altele, care vor să modifice taxele pe care ei le impun furnizorilor – taxe de raft, taxa de magazin, taxa de curăţenie, taxa de revistă – şi care reprezintă cam 30% din preţul produsului. De exemplu, pentru un salam care costă să spunem 10 lei la poarta fabricii, hipermarketul negociază şi îi pune produsul la raft cu 13 lei. Diferenţa de 3 lei reprezintă toate taxele practicate de hipermarket. Prin contract, se include o clauză în care respectivul furnizor se angajează ca 13 lei să fie preţul minim cu care va vinde acelaşi produs oricui altcuiva. Dacă hipermarketul te prinde că îl vinzi mai ieftin altcuiva, te delistează şi intri în faliment, pentru că e greu să găseşti repede cui să vinzi 70% din producţie, să zicem”.

Eu cred că este bine să se tragă astfel de semnal de alarmă și liderii sindicali fac bine ceea ce fac, sunt tot timpul atenți la ce se întâmplă în relația dintre producător și hipermarket”, a răspuns ministrul Agriculturii.

Practici anticoncurențiale sunt de nedorit și eu cred că nu mai există, la modul masiv, pe piața românească. Consiliul Concurenței cred că și-a făcut treaba foarte bine, în ultima perioadă, și sunt foarte atenți și dânșii în această ultimă lună cât mai avem până va scădea TVA”, a mai spus Daniel Constantin.

În plus, ministrul a spus că nu crede că supermarketurile vor cere taxe de magazin mai mari.

Sunt convins că cei de la Consiliul Concurenței au pârghiile necesare astfel încât să se asigure că nu vor fi abuzuri”, a adăugat el.

Poate că a venit momentul să analizăm cu mai mare atenție relația dintre producător, procesator, respectiv hipermarket”, a declarat Daniel Constantin, referitor la taxa pe magazin practicată de marile magazine, taxă care scumpește mâncarea.

Daniel Constantin: Mâncarea din România este mai ieftină

Despre prețurile cu diferențe foarte mici din supermarketurile din România, ministrul a declarat: „Am primit o listă de la câteva hipermarketuri, din țară și de peste hotare, comparația prețurilor pe produsele lactate. E adevărat, sunt (prețuri – n.r.) similare în țara noastră, dar nu sunt aceleași prețuri în toate magazinele, chiar dacă vorbim de același oraș. Prețurile sunt sensibil egale, dar nu sunt aceleași”.

Ministrul Agriculturii a mai spus că mâncarea din România este mai ieftină.

Este mai ieftină, dar nu raportat la veniturile pe care le au cei care lucrează în țara noastră. Raportat la venituri, suntem âncă cu prețuri destul de ridicate. De aceea am și marșat pe reducerea TVA-ului de la 24 la 9%”, a completat Daniel Constantin.

În plus, din estimările sale, prețul mediu la alimente – după reducerea TVA începând cu 1 iunie – nu va scădea exact cu reducerea de TVA.

Nu cu 15 puncte, așa cum s-a întâmplat și cu produsele din panificație, undeva la 12 procente”, a spus ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri