Ministrul Energiei: De ce a mărit ANRE preţul transportului şi distribuţiei gazelor către CET-uri? Cum stau cu pierderile?

Data publicării:
razvan nicolescu ministru energie

„Nu este nimic de alarmat, nu vine apocalipsa, nu trebuie să ne speriem. Aş vrea să ştiu ce facem cu aceste CET-uri, vreau să înţeleg, ca ministru al Energiei cum au evoluat CET-urile din punct de vedere al pierderilor, că nu mă ocup direct de ele, de ce ANRE a mărit preţul la transportul gazului natural cu 16%, de ce ANRE a mărit tarifele de distribuţie la gaz natural cu 10%, vreau să avem aceste date şi o analiză serioasă şi să luăm o decizie,[ să fie rezultatul unei analize serioase”, a declarat Răzvan Nicolescu pentru Digi24.

Ministrul a explicat că, după ce va primi aceste date concrete, nu date „calculate pe genunchi”, va fi analizată liberalizarea preţului la gaze în cazul CET-urilor şi, binenţeles, decisă în funcţie de acceptul Comisiei Europene.

În primul rând, ANRE să ne transmită aceste date privind impactul privind CET-urile, apoi noi trebuie să discutăm cu cei de la Comisia Europeană situaţia CET-urilor şi situaţia consumatorilor industriali care, în momentul de faţă, sunt reglementaţi. Şi, în funcţie de ce discutăm cu Comisia Europeană, aţi văzut că în privinţa energiei pentru populaţie i-am convins şi am amânat aplicarea liberalizării... În funcţie de discuţiile cu Comisia Europeană, de analizele noastre şi de oportunitate şi de legalitate vom propune nişte soluţii. Dar nu este nimic de alarmat, de speriat.

Ministrul a subliniat că datele primite de la la ANRE sunt inexacte şi că aşteaptă o analiză riguroasă a situaţiei CET-urilor.

ANRE spune că ar trebui să păstrăm CET-urile să nu fie în piaţa liberă, să fie în piaţa reglementată. Noi le-am spus că analizăm aceste lucuri, dar daţi-ne nişte date, dumneavoastră sunteţi cei care monitorizează piaţa de gaz natural, ce se va întâmpla. Public, spuneţi că vor creşte preţurile cu peste 40%, nouă ne-aţi dat scris că vor creşte preţurile cu între 18 şi 21%, preţurile la căldură şi apă caldă. Le-am cerut nişte date suplimentare. Cum aţi făcut aceste calcule? Eu ca să merg cu un proiect de ordonanţă de urgenţă trebuie să am un fundament foarte solid. Ce se va întâmpla dacă CET-urile trec în piaţa liberă sau dacă CET-urile rămân în piaţa reglementată? Cifrele pe care le-au făcut publice astăzi diferă de cele pe care le-au transmis în scris în urmă cu o săptămână. Din acest motiv, am cerut nişte lămuriri suplimentare”, a mai spus Nicolescu.

Autoritatea Naţională de reglementare în Energie a cerut Guvernului sa aprobe urgent o ordonanţă prin care să includă CET-urile în rândul consumatorilor reglementaţi de gaze începând cu 1 ianuarie 2015. În acest fel va fi evitată scumpirea cu până la 40% a energiei termice. Dacă nu se va întâmpla acest lucru termocentralele vor trebui să cumpere gaze de pe piaţa liberă şi deci, la un preţ mai mare.

Tariful pentru transportul şi distribuţia energiei termice în Capitală ar putea creşte cu 10,7% pentru consumatori casnici şi cu 21,41% pentru non-casnici, prevedea un proiect de hotărâre a Consiliului General al Capitalei din luna august, după ce, de la 1 ianuarie 2014, a fost majorat preţul de producţie.

ANRE cere Guvernului amânarea liberalizării preţului la gaze pentru CET-uri. Altfel, căldura se va scumpi cu 40%

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), de la 1 ianuarie 2014, prin deciziile Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din 27 noiembrie 2013, preţul de producere al energiei termice a crescut la toţi cei trei producători care deservesc Capitala.

În Bucureşti, energia termică este produsă de Elcen, CET Griviţa şi Vest-Energo şi furnizată de Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET).

În aceste condiţii a fost necesar să se reactualizeze şi tarifele de transport şi distribuţie practicate de RADET, arată reprezentanţii PMB.

Propunerile de majorare a tarifului de transport şi distribuţie au fost avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice.

Astfel, proiectul Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) prevede că tariful pentru consumatorii casnici creşte cu 10,7 la sută, respectiv de la 106,24 lei, la 117,61 lei pe gigacalorie, şi cu 21,41 la sută, de la 106,24 lei la 128,99 lei pe gigacalorie, pentru consumatorii non-casnici.

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat că va analiza posibilitatea de a subvenţiona această majorare, astfel încât populaţia din Bucureşti să nu fie afectată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri