Moise Guran: Cum să-i explic lui tata că trebuie să plătească de zece ori mai mult impozit pe locuință? M-ar dezmoșteni!

Data publicării:
mosie guran

Impozitele pe care statul le percepe pentru locuinţe nu ţin cont de valoarea de piaţă a acestora. Astfel, se produce o discrepaţă majoră între valoarea pe care o stabilesc autorităţile pentru perceperea taxelor locale şi valoarea stabilită de evaluatori. În felul acesta impozitele colectate de stat sunt prea mici. Asta recunoaşte şi premierul Dacian Cioloş care a propus impozitarea locuinţelor în funcţie de valoarea de piaţă, şi nu de amplasare. Evaluatorii cred însă că ideea este greu de pus în practică. În plus, pentru proprietari, schimbarea criteriilor de impozitare ar putea creşte taxele cu aproape 40 la sută.

Impozitul pentru locuinţe este în prezent stabilit pe baza unor grile ce nu țin în mod necesar cont de valoarea de piaţă a acesteia. Pentru calculul impozitului se ţine cont de un coeficient aplicat în funcţie de zona în care este amplasată clădirea, de localitate şi de o valoare medie pe metrul pătrat. Dar valoarea unui apartament depinde de multe alte lucruri, de exemplu de metrou sau de școlile, mall-urile sau facilitățile sociale din zonă.

Anul trecut, de pildă, valoarea standard națională pe metrul pătrat stabilită de autorităţi a fost de 935 de lei. La această valoare se adaugă indici de zonă, oraș, vechime și materiale de construcție, așa că în final valorile sunt mult mai mici decât valoarea de piaţă a locuinţei.

Potrivit Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România, un apartament din București care este evaluat în prezent la 200 de mii de euro are o valoare impozabilă de 12 ori mai mică. Aşa se face că impozitele pe care le plătesc majoritatea proprietarilor de locuinţe sunt prea mici. Premierul României a propus ca acest sistem să se schimbe, dar nimeni nu are curajul să facă acest pas.

Dacian Cioloş, premierul României: „Poate analizăm trecerea la un sistem de impozitare bazat pe valoarea de piață a imobilelor, și nu pe baza amplasării lor”.

Numai că 90% dintre români sunt proprietari, așa că majorarea acestor valori ar reprezenta o adevărată sinucidere politică. Din cele 8,7 milioane de locuinţe din România, jumătate sunt la oraş.

Vă daţi seama ce s-ar întâmpla dacă primăriile vor primi 8 milioane de evaluări, se va bloca activitatea”, spune Adrian Bența, consultant fiscal.

„Ideea e una bună, dar vor trebui luate in calcul toate etapele, dacă presupui că evaluezi toate casele din România, 8,7 mil, s-au evaluat 77 de mii. De aici până la 8 milioane mai este o distanță”, menționează Adrian Vascu, membru în board-ul ANEVAR.

Este o măsură greu de suportat pentru majoritatea populaţiei, care câştigă mai puţin decât nivelul pieţei, ne referim la persoane în vârstă”, atrage atenția Adrian Bența, consultant fiscal.

În prezent, pentru un apartament de 50 de metri pătraţi, situat într-un cartier semicentral din Bucureşti, valoarea impozabilă este de 40 de mii de euro. Valoarea de piață a aceleași locuințe e însă de 55 de mii de euro. Dacă propunerea se va aplica, proprietarul va plăti un impozit majorat cu 35 la sută, de la 182 la 247 de lei. În plus, trebuie luat în calcul faptul că valoarea de piaţă diferă de la un oraş la altul.

S-au scumpit locuințele

Scumpirile locuinţelor din ultimele luni au făcut ca în luna februarie preţul mediu pe metrul pătrat să ajungă la peste 1.000 de euro, la nivel naţional. Este cea mai mare valoare din ultimii patru ani, iar datele arată că cele mai mari creşteri sunt la apartamentele noi, în timp ce la locuinţele vechi preţurile cam bat pasul pe loc. Era de aşteptat ca locuinţele noi să se mai scumpească, în condiţiile în care pe piaţă au apărut noi locuinţe anul trecut. Dezvoltatorii încearcă să profite din plin de faptul că încă se acordă credite Prima Casă, iar cererea este mare.

Anul trecut s-au dat în folosinţă la nivel naţional peste 47 de mii de locuinţe, cu 10 la sută mai multe decât în anul precedent, după cum arată datele de la Statistică. Creşterea arată, de fapt, că piaţa imobiliară are motoarele turate, iar asta se vede şi în preţurile cerute de proprietari pe locuinţele vândute. În luna februarie, la nivel naţional, preţul locuinţelor pe metrul pătrat a urcat la peste 1.000 de euro, fiind cea mai mare valoare din ultimii patru ani.

Este o creştere de aproape 10 procente faţă de aceeaşi lună din 2014 care arată, de fapt, că proprietarii locuinţelor vor să profite de cererea mai mare de pe piaţă. Legea dării în plată a speriat cumpărătorii care se tem că nu vor mai reuşi să acceseze un credit imobiliar sau Prima Casă dacă legea intră în vigoare.

Potrivit imobiliare.ro, cele mai scumpe locuinţe sunt în Cluj-Napoca, unde preţul pe metrul pătrat a urcat în februarie cu 15% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, la 1.186 de euro. Locuinţele noi au fost cele care s-au scumpit cel mai mult în luna februarie.

Şi în Bucureşti metrul pătrat s-a scumpit cu 5 la sută şi se vinde cu 1.032 de euro. Locuinţele noi sunt cele care au înregistrat cele mai mari creşteri în luna februarie, de 4,9 la sută. Scumpirea vine şi din faptul că anul trecut, de pildă, dezvoltatorii au reuşit să scoată pe piaţă cu 20 la sută mai multe locuinţe decât în urmă cu un an. În total în Capitală s-au dat în folosinţă 11 mii de locuinţe în 2015. Unele dintre ele sunt construite în zone mai scumpe ale Bucureştiului, de aici şi preţurile pe măsură. Culmea, faţă de alţi ani, preţurile locuinţelor vechi au început să bată pasul pe loc, majorarea fiind de numai 1,5 la sută în februarie. Asta pentru că diferenţele de preţ între un apartament nou şi unul vechi nu mai sunt atât de mari, aşa că cei care vor o locuinţă caută să fie cât mai nouă.

Şi în Timişoara locuinţele s-au scumpit cu 14 la sută în ultimul an, iar în Braşov majorarea a fost de aproape 8 procente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri