Mugur Isărescu: Am şi eu un curs de politici monetare, dar nu am avut curaj să îl public

Data publicării:
mugur isarescu -Mediafax Foto-Catalin Abagiu 1

 

Mugur Isărescu: FOTO Mediafax

"Am şi eu un curs de politici monetare, dar n-am avut curajul profesorului Cernea, probabil nici timp, de a-l publica. Prin '96-'97, am încercat cu Valentin Lazea şi Mugur Tolici, dar n-am avut curajul să mergem la editură şi să ne publicăm cursul", a declarat Isărescu miercuri în deschiderea dezbaterii "Politici monetare neconvenţionale", prilejuită de lansarea unei cărţi de politici monetare scrise de profesorul Silviu Cerna, fost membru al Consiliul de Administrație al BNR în perioada 1992-2009.

Tolici lucra în perioada menţionată de Isărescu la direcţia de politică monetară, pe care a şi condus-o timp de un an, până în 1999.

Guvernatorul a precizat că este greu de scris un curs de politici monetare, întrucât sunt greu de sistematizat şi trebuie găsite balanţa şi dozajul între a fi ştiinţific şi a fi pe înţelesul studenţilor, pentru că trebuie să fie "citibil" şi pedagogic totodată, însă fără a merge "prea jos" cu explicaţiile, caz în care se trivializează, iar autorul riscă înţelegerea unui alt mesaj de către cititor.

Isărescu şi-a adus aminte de perioada când a fost profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, "prin 1994", coleg pe atunci cu Silviu Cerna, făcând naveta timp de 3-4 ani între universitate şi familie.

"La Universitatea de Vest şi Timişoara, în '94-'95, au trecut 20 de ani de atunci, parcă a fost ieri, s-a lansat primul curs într-o universitate din România, înaintea ASE, despre politici monetare. Dânsul (Cernea -n.r.), membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale, a complotat cu familia mea, am făcut naveta 3-4 ani şi am ţinut acel curs", a povestit guvernatorul.

El a rememorat că la acea vreme politica monetară nu era înţeleasă de economişti, a avut multe probleme în comunicarea cu profesorii despre aspectele politicii monetare, "în sens de economie de piaţă".

"Apăruse atunci prima cărţulie a Băncii Naţionale despre plăţile fără numerar, studenţii trebuia să înveţe ce era o cambie, un bilet la ordin, un cec de călătorie. Împreună cu profesorul Cerna am spus: dom'le, dacă omul nu înţelege ce-i cu politica monetară, cu mixul de politici, cel puţin să facă un pas să înţeleagă cum e cu plăţile fără numerar, plăţile cu zgârci, cum le ziceam, erau predominante", a relatat şeful băncii centrale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri