Noi discuţii cu delegaţia FMI. Fondul a renunţat la cererea de deficit de 0,9%

Data publicării:
fmi la guvern

 

O nouă rundă de negocieri a avut loc luni seara. Noua cifră pentru deficitul bugetar este exact ţinta pe care Guvernul o viza. Iniţial, vroia să aibă aprobare să cheltuiască mai mult decât încasările cu 2,1 la sută din Produsul Intern Brut.

Economiştii se tem însă că măsurile sociale anunţate în campania electorală vor face Guvernul să rateze chiar ţinta de deficit bugetar.

Dacă adăugăm şi lucrurile astea, sărim de 3% lejer”, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

România, ca stat membru al Uniunii Europene, nu are voie să crească deficitul bugetar peste acest nivel. Aşadar, autorităţile vor trebui să fie mai chibzuite. Au numai două soluţii: adună mai mulţi bani la buget sau cresc taxele.

Un deficit bugetar mic nu este însă neapărat benefic. Anul acesta, autorităţile au tăiat din banii pentru investiţii ca să respecte rigorile Fondului.

În primele zece luni, autorităţile au investit 10,6 miliarde de lei de la buget, cu 13,4% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.


ACTUALIZARE 11.15. Guvernul negociază cu reprezentanţii FMI un deficit de 1,4%. Este de fapt, ceea ce îşi dorea Guvernul, care spunea că nu acceptă deficitul cerut de Fond, de 0,9%.

S-ar putea ca, după discuţii, să se ajungă chiar la un deficit mai mare, întrucât reprezentanţii Guvernului spun că au nevoie de bani pentru a acoperi cheltuielile pentru anul viitor, în condiţiile măsurilor sociale promise şi care trebuie acoperite.


O nouă rundă de negocieri între reprezentanţii Guvernului şi cei ai FMI are loc astăzi la ora 9.00, la Ministerul Finanţelor.

Mai sunt trei săptămâni până la finalul anului, iar bugetul pe 2015 încă nu este gata. Negocierile dintre Guvern, FMi şi Comisia Europene înaintează anevoios.

Reprezentanţii instituiilor internaţionale cer Guvernului să reducă deficitul bugetar de la 1,4% la 0,9% din PIB. Potrivit oficialilor de la Bucureşti, o ţintă a deficitului de 0,9% ar duce la îngenuncherea economiei.

Victor Ponta: Experții FMI au devenit mai rigizi după ce au fost criticați de Traian Băsescu

Victor Ponta: Solicitarea FMI ca deficitul să fie 0,9% este inacceptabilă. Nu aş vrea să fim elevii-model ai Europei

FMI cere un deficit mai mic. Ministrul pentru buget: Orice discuţie sub 1,4% este exclusă, în acest caz s-ar îngenunchia definitiv economia românească

Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansată joi seara, cu argumentul că nu mai trebuie să existe o diferenţă între deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza plăţilor efective realizate într-un an, ci pe baza angajamentelor de plată şi a termenelor legale pentru achitarea obligaţiilor) şi cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori.

Diferenţa de viziune dintre FMI şi CE, pe de-o parte, şi Guvernul român a fost confirmată de către ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, care a precizat că această solicitare nu va fi acceptată sub nicio formă şi că singurul său mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor să fie fixat la 1,4%, cu o posibilă majorare pentru co-finanţări la proiectele europene de investiţii.

Cele două părţi au continuat negocierile vineri şi sâmbătă, fără să se ajungă deocamdată la o concluzie.

Vineri seara, premierul Victor Ponta a declarat că nu crede, la acest moment, că acordul României cu FMI va fi "rupt", explicând că este o perioadă de negocieri care pot fi dure, dar arată că un deficit de 0,9% este inacceptabil şi că esenţială este discuţia cu Comisia Europeană, deoarece "acolo sunt marile probleme".

El a precizat că România are un acord cu FMI care va expira anul viitor şi despre care nu crede că va fi reînnoit, deoarece "nu e cazul", dar a arătat că, din ce în ce mai mult, rolul esenţial în discuţiile unui stat membru îl are Comisia Europeană, pentru Tratatul Fiscal.

Experţii FMI se descarcă pe Guvern ca pe "elevul din ultima bancă", spunea premierul Ponta, adăugând că, probabil, aceştia au devenit mai rigizi în negocieri auzindu-l pe preşedintele Băsescu, care, cu o zi înaintea cererii de reducere a deficitului, i-ar fi criticat că sunt "prea buni" cu Guvernul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri