Noul Cod Fiscal: mai mulţi bani pentru cumpărături, dar taxe mai mari

Data publicării:
Calculator finante contabilitate bani-Mediafax Group-Gabriel Fluerariu 3

Noul Cod Fiscal aprobat de Parlament aduce mai multe măsuri de relaxare fiscală. Printre cele mai importante, reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19%, cu un punct procentual peste ce a promis iniţial Guvernul, şi renunţarea la supraacciza pentru carburanţi.

Guvernul şi-a luat însă măsuri de siguranţă. Ca să compenseze cât de cât scăderea veniturilor, a lăsat posibilitatea primăriilor să crească nivelul taxelor locale şi nu a mai redus impozitul pentru unele microîntreprinderi.

Experţii financiari văd noul Cod Fiscal ca pe o sabie cu două tăişuri.

Un element foarte bun - eliminarea supraaccizei de la combustibili, ştim că a fost o mişcare nefericită, care n-a făcut decât să reducă veniturile la bugetul de stat pentru că toţi transportatorii au preferat să alimenteze în afara României. Să sperăm că-i vom readuce la pompele din România şi vom vedea încasări mai mari atât din acciză, cât şi din TVA”, spune Gabriel Sincu, specialist în fiscalitate.

E uşor să spui: Reduc toate taxele. Important e să ai şi o soluţie. Investiţiile publice sunt în mare parte ineficiente, dacă ne gândim la efectele pe care le-au produs aceste cheltuieli foarte mari din ultimii 10-15 ani, dar, dat fiind decalajul faţă de alte ţări din jur, cred că ar fi o greşeală majoră să reducem investiţiile publice în continuare. Evident că ele trebuie şi îmbunătăţite ca eficienţă", este de părere Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Ministrul Finanţelor a admis că deficitul României se va mări, dar speră într-o creştere economică mai mare, care să susţină bugetul. Ţinta de deficit în 2016 era de până la 1,2% din PIB.

Acest Cod Fiscal ne duce dincolo de angajamentul asumat de menţinere a unui deficit în 2016. România a luat această decizie de depăşire temporară a acestui angajament, dar cu o revenire începând încă din 2016. Aproximativ 2,8% - 2,9%, undeva în zona a 2,5% anul viitor şi să continuăm acest trend pentru a reveni cât mai curând la nivelul angajamentelor asumate. Avem acest Cod Fiscal care duce clar la o creştere economică şi pot să vă spun că anul viitor estimarea noastră este de peste 4%”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

Impactul bugetar al noului Cod Fiscal este de 12 miliarde de lei.

Schimbările din noul Cod Fiscal

TVA scade de la 24% la 19%

Accizele la carburanţi se reduc cu până la 20%

Impozitul pe dividende scade de la 16% la 5%

Contribuţiile de sănătate se plafonează la trei salarii medii brute

Taxa pe stâlp se elimină

Valoarea impozabilă a clădirilor vechi se reduce cu până la 50%

Impozitul pe venitul microîntreprinderilor rămâne 3%, nediferenţiat

Primăriile pot majora cu 50% nivelul taxelor locale

Impozitul pe terenurile nelucrate poate creşte cu 500%

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri