Noul Guvern nu vrea un acord cu FMI

Data publicării:
anca dragu

Pe de altă parte, noul posibil ministru de Finanțe încearcă să împace și capra și varza - să mențină și Codul fiscal, dar și majorarea de salarii pentru bugetari. Pentru asta Anca Dragu Paliu va încerca o informatizare rapidă a Finanțelor, astfel încât statul să găsească mai mulți bani.

Declararațiile Ancăi Dragu Paliu în timpul audierilor în comisia de specialitate:

Există un alt set de întrebări referitoare la relațiile cu instituțiile internaţionale financiare, oportunitatea unui nou acord cu FMI. Fondul Monetar Internațional oferă sprijin financiar pentru țăriele aflate într-o situație financiară dificilă. Nu mai e cazul României, FMI nu mai are un instrument care să ne intereseze. În acest moment avem nevoie de un plan serios de reforme, avem nevoie de aceste măsuri care să asigure reluarea, continuarea creșterii economice și punerea acestei creșteri pe baze sustenabile.

Prioritatea mea e de a asigura stabilitate şi predictibilitate fiscală, ar fi absolut neonest şi neserios să modificăm un Cod fiscal atât de intens dezbătut.

Vom continua implementarea tuturor măsurilor cuprinse în Codul fiscal. În ceea ce privește cheltuielile salariale, ele vor fi păstrate acolo. Acest proiect de buget trebuie să se realizeze luând în considerare cadrul existent, de aceea toate aceste măsuri se vor regăsi în buget, cu toate masurile existente noi intenționăm să aducem deficitul undeva al sub 3% din PIB. Acest deficit bugetar asigură sustenabilitatea şi e şi finanțabil.

Orice măsură în acest moment, de modificare a unor măsuri existente, probabil că nu ar fi un mesaj bun pentru mediul de afaceri şi ar afecta creşterea economică.

Vizavi de nivelul deficitului, aici vorbesc ca şi specialist, există această discuţie, am avut o de atâtea ori în România şi în alte ţări cât trebuie să fie de mare sau de mic deficitul, cât să ne împrumutăm. Păi trebuie să ne împrumutăm astfel încât costul să fie acoperit de beneficiile investiției, dar trebuie să ţinem cont şi de responsabilitatea pe care noi o avem. E moral din partea noastră să folosim toate resursele şi să aruncăm pe generațiile următoare o povară fiscală?

Suntem responsabili pentru un comportament fiscal care să permită o creştere şi o dezvoltare curentă a ţării, dar să ofere perspective şi generațiilor viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri