Pagube comparabile cu un cutremur catastrofal, dacă toată țara ar rămâne în beznă câteva minute

Data publicării:
hidrocentrala electricitate - lp

Specialiştii spun că dacă nu se iau repede măsuri, în cazul unei pene generalizate la nivel naţional, efectele economice vor fi devastatoare, chiar dacă nu vom rămâne în beznă mai mult de câteva minute. Pagubele ar fi comparabile cu cele produse de un cutremur catastrofal: combinatele rămase fără energie electrică nu ar mai putea fi repornite, iar sute de mii de oameni ar rămâne fără locuri de muncă.

Toate privirile sunt îndreptate către Dispeceratul Energetic Naţional şi compania Transelectrica. Pe monitoarele lor uriaşe sistemul energetic naţional e monitorizat în fiecare secundă. Miercuri, timp de o oră şi un sfert, judeţele Vâlcea şi Argeş au rămas fără curent.

Înţeleg că a fost o avarie pe liniile de la Transelectrica. Aşteptăm să vedem analiza lor care au fost cauzele ei”, a spus Victor Grigorescu, ministrul energiei.

Companiile Transelectrica şi CEZ au dat explicaţii comune despre incident: o linie de înaltă tensiune din regiune era scoasă din reţea, au apărut variaţii de putere pe celelalte linii, inclusiv ale companiei de distribuţie.

Zece linii de 110 kilovolți nu au mai fost alimentate, spun specialiştii. Două hidrocentrale cu o putere de peste 800 de Megawatti au fost pornite pentru a compensa lipsa de tensiune.

„În orice moment, de la Bucureşti, de la dispeceratul naţional, un calculator central comandă încărcarea sau descărcarea grupurilor”, explică Florin Marica, șeful centralei Vidraru.

Cătălin Bălan, reporter Digi24: „Ne aflăm la peste 100 de metri sub pământ, în una dintre cele șapte centrale de echilibrare a sistemului energetic. Cu alte cuvinte, dacă apare o pană de curent sau o avarie majoră în sistem, fiecare dintre aceste grupuri energetice poate porni în cel mult trei minute”.

Şefii companiilor energetice spun că astfel de situaţii se pot repeta oricând.

„Avem de a face cu linii şi staţii depăşite de 50-60 de ani. Din păcate, s-a investit prea puţin în mentenanța, întreţinerea şi retehnologizarea acestor linii şi staţii”, spune Remus Borza, administratorul Hidroelectrica.

Marea problemă a economiei româneşti astăzi şi în special în energie sunt investiţiile”, subliniază Daniela Lulache, directorul general de la Nuclearelectrica.

Principala grijă pentru autorităţile din Vâlcea, în timpul penei de curent, a fost combinatul Oltchim.

Am dispus prealertarea ISU pentru intervenţie operativă în cazul apariţiei unei avarii pe platforma chimică”, a declarat Radu Renga, prefectul de Vâlcea.

Mai multe oraşe au rămas şi fără apă caldă, pentru că nu a fost energie pentru producerea aburului. Spitalele au pornit generatoarele.

Trei oraşe mari au fost afectate de pana majoră de curent: Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri