Pensii private crescute din banii oraşelor

Data publicării:
22.11 Primaria-Timisoara

Pensiile private, la care contribuie în acest moment şase milioane de români, vor fi plătite şi din banii primăriilor. Autorităţile locale din Bucureşti, dar şi din alte oraşe, se împrumută prin intermediul obligaţiilor municipale, în care fondurile de pensii private au investit peste 300 de milioane de lei, doar în acest an. Câştigurile sunt de ambele părţi: primăriile obţin mai ieftin bani pentru investiţii, iar fondurile de pensii reuşesc să facă profituri mai mari pentru clienţi.

Peste 10 oraşe din România se împrumută de pe bursă prin vânzarea obligaţiunilor municipale. Bucureştiul a reuşit, anul acesta, să obţină 500 de milioane de euro în acest mod. Banii au fost utilizaţi pentru a refinanţa datorii mai vechi. Printre cei care au cumpărat obligaţiile municipale au fost şi fondurile de pensii private.

Raluca Ţintoiu, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat: Înmulţim banii care stau la noi până la pensionarea noastră şi ce s-a întâmplat este că a existat o emisiune de obligaţiuni, o emisiune mare, făcută de Primăria Bucureşti. Sistemul de pensii a avut încredere în această emisiune, care ne aduce un randament suplimentar titlurilor de stat.

De la începutul anului şi până acum, fondurile de pensii au investit peste 330 de milioane de lei pentru cumpărarea de obligaţiuni, de patru ori şi jumătate mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014. Interesul a fost mare pentru că, faţă titlurile emise de stat, obligaţiunile municipale promit, în general, profituri cu până la 2 procente în plus. Acestea sunt mai profitabile şi decât banii ţinuţi la bancă.

Ciprian Bârsan, specialist financiar: Dacă dobânda la bancă, după ce scădem taxe, comisioane, e undeva la un procent şi ceva, sunt obligaţiuni care pot ajunge şi la 4-5 procente, deci o dobândă mult mai tentantă pentru investitori.

Primăria Alba Iulia a apelat la finanţarea prin obligaţiuni, de mai multe ori, încă din anul 2002. Sumele obţinute, care sunt de nivelul milioanelor de lei, au finanţat lucrări de modernizare.

Nicolaie Moldovan, city manager Alba Iulia: Prioritare au fost investiţiile în îmbunătăţirea infrastructurii de alimentare cu apă potabilă şi a celei de canalizare, în modernizarea străzilor în centrul civic al oraşului.

Timişoara, Iaşi sau Bacău, dar la oraşe mai mici, precum Oraviţa şi Predeal sunt pe lista oraşelor în care investesc fondurile de pensii. Primăriile vor trebui însă să dea aceşti bani înapoi, cu dobândă, la finalul perioadei pentru care s-au împrumutat de la investitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri