Petroceltic pleacă din România

Data publicării:
harta petroceltic

Fondul de investiţii GVC Investment va prelua operaţiunile româneşti ale Petroceltic. Compania avea în concesiune două perimetre, Muridava şi Est Cobălcescu. Dar nici acestea nu erau deţinute integral. Avea 40% din fiecare.

În blocul Est Cobălcescu compania australiană Beach Petroleum avea 30% şi tot atât deţine şi Petromar Resources.

În perimetrul Muridava, partenerul principal, cu 40%, era Sterling, care a preluat această felie la începutul lui 2012. Alte 20 de procente sunt trecute în contul Petromar. Această companie este controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, cel care controlează Grup Servicii Petroliere.

Însă înainte de a vinde operaţiunile, Petroceltic a primit drepturile mari în cele două perimetre. Beach Petroleum a cedat acum trei zile către Petroceltic pachetul de 30%, iar Sterling cele 40% din Muridava.

Valoarea la care s-au făcut acest transferuri, dacă au existat tranzacţii financiare, nu a fost făcută publică. Cum nu a fost anunțată nici suma la care se face vânzarea operaţiunilor către fondul de investiţii.

Petroceltic a apărut în Marea Neagră în urma unei fuziuni cu Melrose, în 2012, o companie britanică. Aceasta a avut legături strânse cu Sterling.

La un moment dat, în urmă cu mai bine de cinci ani, se discuta de preluarea totală a operaţiunilor Sterling din România. Nu s-a realizat. Însă cele două companii au început să facă schimb de participaţiuni în perimetrele concesionate. Le-au învârtit până s-au ameţit.

Sterling a anunţat spre finalul lunii martie că vinde ce mai are în România către un fond administrat de gigantul Carlyle pentru 42,5 milioane de dolari. Anterior mai vânduse o bucătă dintr-un zăcământ către Petrom şi Exxon pentru aproape 30 de milioane de dolari şi ar mai avea dreptul să încaseze până la 49 de milioane de dolari dacă sunt descoperite resurse importante.

În toamna anului trecut au apărut informații că Petroceltic era în discuții pentru a-şi vinde toate operațiunile, inclusiv cele din Algeria, Egipt și Italia, către Dragon Oil, o companie deținută de entități din Dubai. Prețul vehiculat era de 800 de milioane de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri