Petrolişti: Fără investiţii, mai avem gaze doar pentru nouă ani

Data publicării:
sonda petrol - GettyImages - 16 oct 15
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Reprezentanţii companiilor din domeniul petrolului şi gazelor spun că independenţa energetică de care se bucură România în prezent ar putea lua sfârşit.

Ţara noastră este cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. În 2014, importurile au fost de doar 7,5%, iar în 2015 au scăzut la sub 4%. În comparaţie, ţările europene importă, în medie, 65% din necesarul de gaze naturale. Producţia de ţiţei ne plasează pe locul 9 în Uniunea Europeană, cu importuri de 60 de procente faţă de 90, media comunităţii europene.

Bogdan Văduva, partener al unei companii de consultanţă: „Pare că suntem o ţară care nu are nevoie de importuri, ne asigurăm independenţa energetică din resursele pe care le avem. Ce avem de făcut? Pare că nimic. Această poziţie bună pe care o avem în momentul ăsta nu poate fi menţinută”.

Potrivit unui studiu, o investiție de un miliard de euro în sectorul petrolier contribuie cu 3,2 miliarde de euro la Produsul Intern Brut și asigură peste 45.000 de locuri de muncă nou create sau menținute în economie.

Artur Stratan, preşedintele Asociaţiei Companiilor Petroliere: „Fără investiţii putem produce ţiţei nu mai mult de 12 ani şi gaze naturale nu mai mult de 9 ani. Reducerea nivelului de fiscalitate ar fi unica şi singura măsură pe care statul ar putea să o ia”.

Cel puţin 10% din cele 400 zăcăminte petroliere din România sunt considerate nerentabile şi ar putea fi închise din cauza scăderii preţului la petrol. În plus

Majoritatea acestor zăcăminte sunt la adâncimi mici. Spre exemplu, doar 10% din suprafaţa ţării a fost explorată cu unde seismice 3D, tehnologie folosită pentru descoperirea zăcămintelor de mare adâncime.

Daniel Apostol, secretarul general al Asociaţiei Companiilor Petroliere: „În absenţa unei astfel de investiţii, România ar putea fi vitregită de 50.000 de locuri de muncă”.

Firmele din domeniul reclamă că, pe lângă impozitele pe salarii şi profit trebui să plătească şi taxa pe stâlp, taxa pe câştigurile obţinute din liberalizarea pieţei gazelor şi taxa specială pe ţiţei, plus redevenţa. Aceasta din urmă este totuşi una dintre cele mai mici din lume: între 3,5 şi 13,5% din valoarea zăcământului. Anul trecut statul a încasat peste un miliard de lei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri