Piaţa imobiliară, dependentă de războiul psihologic dintre proprietari şi cumpărători. Preţurile apartamentelor au scăzut în iunie

Data publicării:
imobiliar-1

În ultima perioadă, piaţa imobiliară din România face paşi în direcţia bună. Dar sunt atât de mici, încât nu are cum să ajungă departe, cel puţin nu în condiţiile actuale. În primele luni ale anului, apartamentele s-au scumpit uşor, investitorii în spaţii de birouri au început să dea semne că vor reveni în România, iar companiile de construcţii au sperat că, în sfârşit, vor avea din nou de lucru. Însă optimismul s-a frânt brusc când preţurile locuinţelor au început să scadă din nou.


Deşi dădea semne de revenire, piaţa imobiliară din România poate fi îngheţată din nou de războiul psihologic dintre proprietari şi cumpărătorii care încă mai speră la o scădere a preţurilor. Însă o analiză imobiliare.ro arată că proprietarii nu sunt dispuşi să vândă mai ieftin.

Potrivit aceleiaşi analize, contează foarte mult cine este vânzătorul locuinţei. Proprietarii persoane fizice ţin cel mai mult la preţ, căci nu au ce pierde. Cei care au fost disperaţi să vândă au vândut până acum. De cealaltă parte, dezvoltatorii de proiecte imobiliare sunt tot timpul interesaţi să vândă locuinţele care le-au rămas pe stoc în anii de blocaj. Aşa că sunt dispuşi în continuare să mai taie din preţ doar ca să aibă o sursă de venituri.

Prin urmare, proprietarii persoane fizice probabil că au jucat cel mai important rol în scumpirea locuinţelor cu 0,7% în primele şase luni ale anului. Iar această ipoteză este susţinută şi de faptul că locuinţele vechi din Capitală se scumpesc mai rapid decât cele noi din complexele imobiliare.

Din nou, este o chestiune de psihologie, dar şi de informare. Pur şi simplu ofertele dezvoltatorilor imobiliari sunt mai uşor de comparat, în vreme ce piaţa apartamentelor vechi deţinute de persoane fizice rămâne destul de obscură. Uneori preţurile nu reflectă adevărata valoare a locuinţelor.

Însă chiar dacă în primul semestru per total locuinţele s-au scumpit uşor, în luna iunie s-au ieftinit cu 1,8%. Este aşadar din ce în ce mai neclar dacă aparenta tendinţă de revenire a pieţei imobiliare este reală sau este doar un joc al preţurilor. Căci deocamdată nu există o creştere spectaculoasă a numărului de locuinţe vândute. Nu există date clare privind volumul tranzacţiilor, însă câtă vreme creditarea rămâne slabă, nici piaţa imobiliară nu avansează foarte mult.

Între timp, băncile îşi recapătă încetul cu încetul încrederea în clienţi. BCR anunţa de curând că numărul de credite ipotecare pe care le-a oferit la începutul acestui an este în creştere.

În viitorul apropiat, piaţa imobiliară îşi va continua căutarea, aşa că nici sectorul construcţiilor nu trebuie să se aştepte minuni. Şi tranzacţiile cu proiecte imobiliare au scăzut de la 369 de milioane de euro în primul trimestru la doar 66 de milioane de euro în trimestrul al doilea. Este o dovadă că şi investitorii sunt precauţi.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri