Piața imobiliară. Unde s-au ieftinit cel mai mult locuințele

Data publicării:
blocuri case cartier rezidential bucuresti cer sursa foto digi24 1

Preţul apartamentelor este în prezent cu 2,3% mai mare decât în urmă cu 12 luni (chiar 3% în cazul apartamentelor vechi cu două camere, cea mai populară categorie la achiziţie), spre deosebire de Bucureşti, Constanţa, Braşov sau Cluj-Napoca, unde sunt consemnate în continuare scăderi. Astfel, în ultimii şase ani preţurile apartamentelor din Timişoara au scăzut cu 39,4%, de la un prag maxim de 1.329 de euro pe metru pătrat (atins în iunie 2008), până la un nivel de 805 euro pe metru pătrat, consemnat la finele lui februarie 2014, potrivit portalului imobiliare.ro, citat de Mediafax.

La polul opus, cel mai mare declin, de circa 53%, a avut loc în Capitală, de la 2.264 de euro pe metru pătrat în martie 2008, până la 1.058 de euro pe metru pătrat. Scăderi mai reduse au fost consemnate în celelalte mari oraşe ale ţării, care au fost mai puţin „atinse” şi de boom-ul imobiliar.

„De fapt, cea mai mare "victimă" a ieftinirilor din ultimii ani a fost exact piaţa care a atins culmile "popularităţii" pe timp de boom, Capitala. Pentru cei care se gândesc să cumpere o locuinţă în scop investiţional, luând în calcul o revânzare ulterioară, experienţa perioadei de recesiune poate oferi o perspectivă interesantă”, se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.

În Constanţa, apartamentele s-au ieftinit cu circa 46,6%, de la 1.589 de euro pe metru pătrat (în iunie 2008), până la 849 de euro pe metru pătrat, iar în Braşov, preţurile au scăzut cu 43,5% în ultimii aproape şase ani, de la 1.475 de euro pe metru pătrat (prag atins în mai 2008), până la 833 de euro pe metru pătrat, la finele lui februarie 2014.

În Cluj-Napoca, locuinţele s-au devalorizat cu 42,6% în perioada menţionată, până la un nivel de 862 de euro pe metru pătrat (faţă de 1.503 de euro pe metru pătrat în mai 2008).

Raportat la categorii de locuinţe, în Timişoara, cele mai mici scăderi de preţuri au fost consemnate la apartamentele cu peste două camere - adică cele mai puţin căutate în general de către cumpărătorii în scop investiţional. Locuinţele cu trei camere s-au ieftinit în ultimii ani cu aproximativ 37% (de la 1.240, până la 778 de euro pe metru pătrat), iar cele cu patru camere sau mai mult cu circa 38,5% (de la 1.174 la 722 de euro pe metru pătrat). Unităţile locative mai mici au consemnat însă un declin de peste 40%.

Mai mult, în ultimii doi ani, preţurile cerute pentru apartamentele scoase la vânzare în Timişoara s-au menţinut la un nivel relativ constant, în uşoară creştere în ultimele 12 luni, în ciuda oscilaţiilor lunare (atât în plus, cât şi în minus).

O relativă stabilitate în ultimul an s-a resimţit şi în celelalte mari oraşe din ţară, unde preţurile au oscilat oarecum similar, acestea înregistrând în prezent valori cu aproximativ 2,5%-3% mai mici pe segmentul vechi, cu o singură excepţie, Cluj-Napoca, unde preţurile pe segmentul vechi se menţin în continuare la un nivel ridicat, apropiat de cel înregistrat anul trecut.

Pe segmentul apartamentelor noi, scăderile sunt cuprinse între 3% în Constanţa şi 10% în Cluj-Napoca. Capitala nu s-a abătut de la trend, aici, preţurile apartamentelor noi fiind cu 6,2% mai mici decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce cele vechi s-au depreciate cu 2,8%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri