Plata cu cardul în magazinele de cartier. Comisioanele pentru POS ar putea scădea de 12 ori

Data publicării:
portofel carduri captura

Patronii magazinelor de cartier nu se înghesuie să instaleze POS-uri pentru că băncile percep comisioane serioase: 2,5%. Dilema este mare. Să îşi păstreze profitul sau clienţii, care pot migra spre supermaketuri, unde plătesc cu cardul.

Să sperăm că vom intra în normalitate şi vom avea comisioane de bun simţ. Avem sume plătite prin card şi de la 5 lei, cam 20% plătesc cu cardul”, spune Laurenţiu Gheorghe, comerciant.

Foarte mulţi dintre clienţii noştri primesc salariile pe card. Se lărgește plaja de cumpărători și vin și ei cu încredere mai multă”, spune Daniela Radoi, administratorul unui magazin din Galaţi.

Comisionul impus de bănci este motivul pentru care la peste 14 milioane de carduri există doar 135.000 de POS-uri, cele mai multe instalate oricum în marile centre comerciale. Iar oamenii le simt lipsa.

Băncile fac lobby puternic să nu scadă comisionul pentru plata cu cardul, dar sunt şanse mici să îşi impună punctul de vedere. Argumentul lor, că doar 6% din plăţi sunt făcute cu cardul, este contracarat de ideea că dacă scad taxele, se instalează mai multe POS-uri şi tot mai multă lume va achita fără bani cash. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri