Plăteşti şi dacă primeşti bani, şi dacă trimiţi. Ce comisioane mai aplică băncile

Data publicării:
plata internet card bani computer

Cele mai mari comisioane sunt percepute atunci când se fac plăţi între două bănci diferite. Pot ajunge chiar la 20 de lei, în cazul în care unui client îi intră în cont mai mult de 50.000 de lei. Cel mai mult pierd însă cei care încasează sume mici: plătesc 3 lei pentru 50 de lei primiţi în cont.

Şi nu sunt singurele costuri pe care le suportă cei care apelează la serviciile unei bănci. Posesorii de carduri, de exemplu, sunt taxaţi pentru retragerea de numerar sau atunci când vor să afle cât mai au în cont. Iar asta chiar de către banca emitentă a cardului.

Absolut greşit să retragi de la bancomat sume mici, de multe ori, avertizează specialiştii. Chiar şi în asemenea situaţii există nişte comisioane minime.

Este foarte important ca posesorii de card să evite comportamentul de genul retrageri multiple în aceeaşi zi”, a avertizat Diana Ţăruş, analist financiar.

Cei care folosesc bancomatele unei alte bănci plătesc mult mai mult. Băncile percep un comision de 1% din suma retrasa. Spre exemplu, dacă aveţi nevoie de 100 de lei, veţi plăti 1 leu. Plus încă alţi câţiva lei, în funcţie de bancă.

De anul viitor, băncile vor trebui să afişeze clar toate aceste costuri şi pe ecranele bancomatelor. În prezent, lista comisioanelor este publicată numai pe site-urile instituţiilor bancare.

Comisioane la încasare

Veneto Banca: 3-20 de lei

BCR: 4 lei

BRD: 3-10 lei

Banca Transilvania: 2,7-18 lei 

Comisioane la folosirea cardurilor

Retragere de numerar

BCR: 0,25% (min. 0,5 lei)

BRD: 0,2% (min. 0,5 lei)

Banca Transilvania 0,1-0,2%

Raiffeisen Bank 0,2% (min. 0,5 lei) 

Sursa: bănci

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri