Ploile au redus recolta de struguri. Vinul va fi mai puţin, dar de calitate

Data publicării:
struguri vin

Prin mâinile muncitorilor din podgoriile Murfatlar trec zilnic mii de kilograme de struguri. Dan Mocanu a venit tocmai din județul Neamț ca să dea o mână de ajutor şi stă în vie din zori şi până seara. Problema este însă că ploile dese de peste vară au redus cu 15 la sută recolta.

Instabilitatea vremii în anumite perioade ne-a dus în situaţia asta să avem pierderi din cauza făinării şi mari chiar pe unele suprafeţe. Noi avem suprafeţe pe care via nu este chiar în apele ei, suferă din cauza hranei pe care o ia mai greu şi atunci face şi struguri de calitate, pentru că via vrea să supravieţuiască”, a spus Drăgan Dumitru.

Există însă şi o veste bună. Strugurii din acest an sunt foarte aromați. La următorul pas pe drumul vinului, strugurii sunt zdrobiţi. Din ce în ce mai mult în mașini automate dar, în unele zone din Dobrogea, tradițiile se păstrează, iar munca o fac fecioarele satului.

Odată realizat, vinul trebuie să stea la maturat cel puţin un an. Şi, ca să capete arome şi un gust intens este ţinut în butoaie mari de stejar. Este scos abia când respectă patru cerinţe: limpezine, culoare, miros și gust. Producţia din acest an nu a fost însă la fel de bună ca nii trecuţi, peste tot.

În Dobrogea, recolta este cu 15% mai mică decât cea de anul trecut. Probleme mari sunt însă în Oltenia, unde s-au cules doar jumătate din cantitatea de struguri din 2013. Coşurile vor fi mai goale şi în podgoriile din vest, chiar dacă aici pierderile nu sunt la fel de mari. Cei mai fericiţi sunt producătorii din Moldova. Acolo nu a plouat la fel de mult, iar recolta este mai bună decât anul trecut. Vremea blândă le aduce profit bun şi celor din vest şi nord-vest. În Banat, de pildă, în unele podgorii s-au cules şi cu două milioane de kilograme de struguri mai mult decât în 2013. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri