Politico: UE a declarat război supermarketurilor

Data actualizării: Data publicării:
supermarket

UE dorește să introducă noi legi care să protejeze fermierii în competiția cu marii retaileri. De cealaltă parte, supermarketurile insistă că nu ele reprezintă clasa „rechinilor” comerciali din blocul comunitar.

De ani de zile, birocrații de la Bruxelles caută să răspundă plângerilor venite din partea fermierilor, care susțin că nu au aproape nicio putere de negociere în relația cu marile lanțuri de supermarketuri, precum giganții Tesco din Marea Britanie și brand-ul Carrefour, scrie publicația Politico într-o analiză dedicată clinciului dintre cele două tabere.

UE ar trebui să adopte un cadrul legislativ care să pună capăt practicilor neloiale, cum ar fi plățile întârziate sau contractele abuzive. Aceasta este principala doleanță a fermierilor.

Până acum, subliniază Politico, Comisia Europeană a încercat să joace un rol neutru în această dispută. Însă totul s-a schimbat vineri, 6 octombrie, când comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a lansat un neașteptat  atac la adresa supermarketurilor, într-un discurs ținut la Castelul Dublin, anunțând demararea unei „șarje” legislative în favoarea fermierilor și arătând clar cu degetul spre cine consideră el că se află, în cazul de față, în boxa vinovatului.

Declarațiile

„Concret, supermarketurile se bucură acum de o «superputere», datorită efectului-geamăn al globalizării crescute și a unui grad ridicat de concentrare în Europa. Asta le oferă o pârghie disproporționată asupra producătorilor primari. Dezechilibrul dintre puterea de negociere a celor care stabilesc prețurile și a celor care le acceptă este unul mare, ducând la o situație în care există un «factor de teamă» în rândul fermierilor față de represalii comerciale, cum ar fi plățile întârziate și alte bătăi de cap”, a declarat oficialul european în discursul său.

Pentru a face și mai clară poziția comisarului european, mai târziu în cursul zilei de vineri, adjunctul lui Phil Hogan a postat pe Twitter o imagine în care un fermier care pe umeri povara unui „lanț trofic” la vârful ierarhic al căruia se află supermarketurile.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cum era de așteptat, discursul radical al lui Hogan a încins liniile telefonice de la Bruxelles și a stârnit un veritabil desant de lobbyștilor din zona supermarketurilor.

Propunerea legislativă a lui Hogan este așteptată să intre în vigoare anul viitor și va include un nou set de reguli care vizează îmbunătățirea transparenței prețurilor de piață și creșterea forței cooperativelor agricole, astfel încât fermierii să nu se mai confrunte cu atât de multe probleme pe segmentul plăților sau în privința contractelor negociate necorespunzător.

„Adjudecătorii de alimente”

O altă idee la care achiesează tot mai mulți oficiali de la Bruxelles, după ce au primit recomandări de la un grup de experți, este aceea de a înființa un mecanism de control condus de un grup de „adjudecători alimente”, care ar putea amenda supermakerturile care îi tratează pe agricultori în mod incorect. De exemplu, Marea Britanie are deja o astfel de inițiativă, iar în 2015 a obținut dovezi că Tesco nu și-a achitat obligațiile financiare către fermieri timp de mai mult de un an.

Cum se vede de cealaltă parte a „frontului” decizia comisarului european pentru agricultură? Lanțurile de supermaketuri Lidl și Carrefour, precizează Politico, spun că sunt țintite pe nedrept, precizând că, de fapt, cumpără foarte puțin de la fermieri și că negociază cu actori comerciali majori, precum Arla, Nestle și Danone. Mulți dintre retaileri cer ca marjele de protecție să le fie impuse întreprinderilor de procesare și nu supermakerturilor.

În material este citat și Neil McMillan, un director al EuroCommerce, un for cu atribuții de lobby care reprezintă Carrefour, Tesco și Lidl. „Aceasta este o narațiune construită de comunitatea agricolă – faptul că toate problemele lor pot fi puse pe seama retailerilor”, a comentat McMillan poziția lui Phil Hogan.

Neil McMillan mai spune că 95% din ce cumpără supermarketurile provine de la procesatori, nu de la fermieri.

„Metoda” România

În țara noastră, statul ar putea prelua, direct de la poarta fermelor, produsele agricole. Marfa va ajunge apoi din depozitele construite de stat la export sau pe rafturile marilor magazine, potrivit iniţiativei autorităţilor. Fermierii vor da, astfel, producția direct statului, nu intermediarilor care o cumpără uneori la prețuri derizorii, spun agricultorii. Nimeni n-a avansat însă o sumă pe care statul ar trebui s-o pună la bătaie pentru construirea depozitelor, pentru investiţia în maşini echipate special şi pentru angajaţi. (Detalii AICI)

În același timp, o altă discuție ține capul de afiș în mediul economic românesc: scoaterea marilor magazine din centrul marilor orașe.

Un parlamentar PSD, Lucian Trufin, spune că, în acest fel, producătorii români îşi vor vinde mai uşor legumele şi fructele, şi locuitorii vor scăpa de aglomeraţia din trafic din apropiere hipermarketurilor. O idee respinsă de reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale. (Detalii AICI)

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri