Pomenile electorale au luat 13% din banii de investiţii. Ce spun oamenii de afaceri

Data publicării:
bani euro captura

Banii încasaţi de Guvern din taxele puse companiilor nu ajung în economie şi nici în investiţii.

În construcţii, în ultimii ani am avut în permanenţă scăderi: a numărului de autorizaţii, de proiecte. Anul acesta de excemplu, în primele şase luni, o scădere de 25% a investiţiilor statului în proiecte de infrastructură”, a spus Eugen Anicescu, director în cadrul Coface.

Guvernul foloseşte sute de milioane de euro pentru amnistia fiscală a bugetarilor, reducerea ratelor bancare pentru o parte din români, microbuze şcolare sau biserici. În acest timp, în prima parte a anului au fost înfiinţate doar 54.000 de firme noi, cu 23% mai puţine decât anul trecut, şi s-au închis cu 20.000 mai multe. 

„Dispar mai multe companii decât apar. Asta înseamnă că economia nu aduce sânge proaspăt care să contribuie la dezvoltarea acestei ţări. Economia românească nu se mai regenerează”, a spus Constantin Coman, director de ţară Coface

Investiţiile străine au scăzut şi ele cu mai mult de 9% în prima parte a anului, fiind de doar 3,3 miliarde de euro. Iar cele mai mari companii din România spun că majorarea taxelor are ca efect micşorarea investiţiilor. „Am investit, de exemplu, 10 miliarde de euro în ultimii nouă ani. Ne aşteptăm, dacă sunt condiţii de piaţă corecte şi un mediu fiscal şi de reglementare pozitiv, care sprijină investiţiile, să cheltuim peste un miliard euro pe an şi în anii următori”, a spus Mariana Gheorghe, director general Petrom. 

Cu mii de insolvenţe şi falimente în fiecare lună, băncile recunosc faptul că se tem să finanţeze firmele şi populaţia. 

Vorbim de o imensă lichiditate în piaţă care nu este alocată, ghidată spre economia reală. Suntem în piaţa Victoriei..sunt numai bănci şi farmacii. Asta este problema băncilor: foarte puţine bănci au deschis spre sectoare şi domenii de nişă”, a spus Omer Tetik, director general la Banca Transilvania. 

Până la finalul acestui an, peste 23.000 de firme vor intra în insolvenţă, spun specialiştii. Cele mai multe dintre ele, din sectorul construcţiilor, turism şi din industria textilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri