Portretul-robot al celui mai bine plătit salariat din România

Data publicării:
South Korea Euro Currency Changeover
Foto: Gulliver/GettyImages

În România, salariile femeilor şi bărbaţilor sunt egale doar pentru slujbele slab calificate. Cu cât o meserie este mai complexă, cu atât bărbaţii câştigă mai mulţi bani deşi cei mai mulţi absolvenţi de studii superioare sunt femeile. Sunt date prezentate de Institutul Naţional de statistică într-un studiu care arată că bugetarii, indiferent de gen, câştigă câteva sute de lei mai mult pe lună decât angajaţii din mediul privat. Totuşi, este vorba doar de o medie. Cele mai bine plătite meserii sunt în companii private.

În România, 86% dintre absolvenţii de facultate au ruşit să îşi găseacă un loc de muncă, arată datele Eurostat, procentul ţării noastre fiind unul dintre cele mai mari de pe continent.

Un studiu publicat vineri de Institutul Naţional de Statistică oferă şi o explicaţie. Absolvenţii de studii superioare îşi găsesc un loc de muncă pentru că numărul lor este mic.

Din totalul salariaţilor din România, mai puţin de o treime au studii superioare, în vreme ce 61% dintre angajaţi au studii medii, adică au cel mult o şcoală postliceală sau una profesională.

Datele prezentate de INS în acest studiu sunt din toamna anului 2014. Însă situaţia nu s-a schimbat în bine de atunci, având în vedere că numărul studenţilor a fost în continuă scădere în ultimii ani.

Dintre absolvenţii de studii superioare, aproape 60% sunt femei. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, femeile sunt majoritare şi în rândul specialiştilor din domenii precum medicina, finanţele şi cercetarea.

Însă studiile nu le garantează salarii egale cu cele ale bărbaţilor. În meseriile bine plătite, femeile primesc salarii mari, dar bărbaţii primesc şi mai mari. Cea mai mare diferenţă este de departe în sectorul IT, unde bărbaţii câştigau în medie 6.385 de lei brut la în toamna lui 2014, în vreme ce femeile câştigau cu 1.500 de lei mai puţin.

O diferenţă mare exista şi în sectorul financiar. În vreme ce bărbaţii câştigau 4.125 de lei brut, bărbaţii primeau cu peste 700 de lei mai mult. Cum este vorba de sume medii, aceste diferenţe pot fi date fie de diferenţe salariale între femei şi bărbaţi pe acelaşi post, fie de un număr mai mare de posturi de conducere ocupate de bărbaţi.

Aceste diferenţe de gen există şi în sectorul public. În vreme ce un bărbat avea în octombrie 2014 un salariu brut cu aproape 400 de lei peste media pe economie, o femeie care lucra la stat câştiga aprope 230 de lei peste medie. Această statistică mai arată ceva. Indiferent dacă sunt bărbaţi sau femei, bugetarii au, în medie, salarii mai mari decât angajaţii de la privat.

Însă asta nu înseamnă că bugetarii sunt angajaţii cu cele mai mari salarii din România. Pe baza studiului INS poate fi făcut un portret-robot al celui mai bine plătit angajat românt. Este bărbat, are o funcţie de conducere şi lucrează de mulţi ani într-o companie mare. Mai exact, datele INS arată că, bărbaţii din companiile cu peste 1.000 de angajaţi au cele mai mari salarii medii. Salarii mari au şi angajaţii cu peste 20 de ani vechime în aceeaşi companie. Şi, indiferent de grupa de vârstă, angajaţii cu funcţii de conducere au salarii mult peste medie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri