Premierul Cioloş cere schimbarea procedurilor de avizare a transportului de masă lemnoasă în urma unei sesizări primite pe Facebook

Data publicării:
ciolos fb

În urma postării domnului Adrian Chiriţă, am solicitat Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Mediului să verifice situaţia. Pe scurt, la control, transportatorul a prezentat avizele necesare şi codurile online generate de sistem. Foarte probabil, codurile online au fost obtinute cu puţin timp inainte de controlul poliţiei, la vederea echipajului de poliţie”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

Postarea la care se referă premierul este a unui cetăţean care s-a folosit de aplicaţia Inspectorul Pădurii prin care orice persoană poate sesiza poliţia, dacă observă un camion ce transportă lemn, iar transportul nu apare în sistemul online care în care sunt trecute avizele necesare. Adrian Chiriţă a observat un transport neautorizat în zona oraşului Câmpulung Moldovenesc, însă avizul a apărut în sistem ulterior sesizării pe care a făcut-o la poliţie, urmată de un control asupra camionului efectuat de către poliţişti.

Procedura actuală are, într-adevăr, unele vulnerabilităţi, existând încă loc pentru abuzuri. Modul de lucru actual permite completarea ulterioară a avizului de însoţire, într-un interval orar de 12 ore. Astfel, pe distanţe scurte, poate exista posibilitatea efectuării mai multor transporturi de material lemnos, cu cantităţi identice, prin utilizarea aceloraşi documente” recunoaşte premierul Cioloş.

Prim-ministrul a solicitat Ministerului Mediului şi Ministerului de Interne să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului, iar Inspectoratul de Poliţie Suceava şi Garda Forestieră din acelaşi judeţ au fost trimise să verifice societatea căreia aparţinea camionul respectiv.

„Îi mulţumesc domnului Chiriţă pentru spiritul civic şi pentru implicare şi vă asigur că lucrurile semnalate nu vor rămâne fără urmări pentru cei care încalcă legea. Aplicaţia Inspectorul Padurii a fost lansată în testare timp de o lună de zile tocmai pentru a primi feedback de la cetăţenii care o utilizează şi pentru a o îmbunătăţi. Avem în continuare nevoie de ajutorul dumneavoastră şi de al celor cărora le pasă de pădurile noastre”, mai spune Dacian Cioloş.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat, pe 19 iulie, aplicaţia mobilă ”Inspectorul Pădurii”, instrument de combatere a tăierilor ilegale care vine în completarea sistemului "Radarul Pădurii" şi care oferă posibilitatea populaţiei să verifice, într-un singur pas, legalitatea unui transport de lemne, precizează News.ro.

Aplicaţia  ”Inspectorul Pădurii” poate fi descărcată de oricine, pe orice telefon mobil cu sistem de operare Android, iar descărcarea se poate face gratuit din Google Play. Până acum, cetăţenii care sesizau transporturi de lemn la serviciul de urgenţă 112 nu dispuneau de repere clare asupra a ceea ce putea însemna un transport suspect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri