Preşedintele Consiliului Fiscal: Câştigul de circa un miliard de lei din taxa pe stâlp, încasat, este deja epuizat 

Data publicării:
taxa stalp

 

„E adevărat că la taxa pe stâlp estimarea în buget era de 500 milioane de lei. (...) Se pare că discutăm totuşi de vreo 1,5 miliarde lei, deci e 1 miliard în plus faţă de buget, însă este iluzoriu să crezi că acei bani mai sunt la dispoziţie, pentru că deja de la începutul anului sunt peste 1 miliard lei care nu s-au colectat faţă de program şi mi-e greu să cred că vor fi recuperaţi în lunile următoare, deci deja acel câştig pe care-l avem pe taxa pe stâlp s-a epuizat prin necolectarea taxelor din primul trimestru”, a declarat joi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, citat de Mediafax.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe Gheorghe Gherghina, aprobat luni de Parlament ca membru în CA-ul BNR, a afirmat despre sustenabilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale că în acest an nu sunt probleme, pentru că Guvernul are în buget o sumă mult mai mare din colectarea taxei pe stâlp, iar anul viitor vor trebui luate unele măsuri pe linia colectării.

Dumitru consideră că, deşi măsura de reducere a CAS este aşteptată de toată lumea şi este absolut necesară, golul bugetar de ordinul miliardelor de lei creat în urma aplicării sale reprezintă o sumă foarte mare pentru buget, fiind necesare măsuri compensatorii pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 1,4% pentru 2015 angajată de România în faţa Uniunii Europene.

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar în acest an de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunţat premierul Victor Ponta, precizând însă că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

Impactul negativ este calculat la 4,86 miliarde lei pentru anul viitor, la 5,2 miliarde lei pentru 2016, la 5,5 miliarde lei atât pentru 2017, cât şi pentru 2018.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri