Prețul carburanților scade sub 5 lei/litru

Data publicării:
POMPA BENZINA GETTY-3

Cea mai mare companie petrolieră de pe piaţa românească a redus în ultimele cinci zile preţurile la carburanţi: cu 22 de bani pentru benzină şi cu 16 bani pentru motorină. Preţurile sunt acum sub 5 lei pe litru în aproape 90 de staţii de alimentare din ţară.

Tendinţa de ieftinire a carburanţilor va continua şi în următoarele luni, pentru că scăderea cotaţiei barilului de petrol nu a fost transmisă încă în totalitate preţurilor de la pompă.

Într-o lună-două, probabil în jur de 5%, dar nu mai mult de atât. Să nu uităm că petrolul coboară de la 100 dolari pe baril, în vara anului tercut, la sub 38 ieri. Or, lucrul acesta nu s-a văzut semnificativ pe piața românească până acum”, spune brokerul Mihai Nichişoiu.

Chiar şi după ieftinirile din ultima vreme, există ţări în care benzina este în continuare mai ieftină. În topul european, România este abia pe locul 8.

În ceea ce priveşte motorina, cel mai vândut sortiment de carburant din România, situaţia este şi mai rea. România este doar la jumătatea clasamentului europen al preţurilor. Motorina de la noi este mai scumpă decât în ţări mult mai dezvoltate şi cu salarii mai mari, precum Spania, Franţa şi chiar Germania.

Mai mult de jumătate din preţul de la pompă al carburanţilor merge în buzunarul statului, sub formă de accize şi TVA. În noul Cod fiscal votat deja de parlamentari, supraacciza la carburanţi, care ar urma să ieftinească benzina şi motorina cu peste 40 de bani pe litru, urma să fie eliminată de la 1 ianuarie. Totuşi, potrivit ultimelor înţelegeri, ieftinirea va fi amânată cu un an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri