Preţul măsurilor sociale ale Guvernului

Data publicării:
COD FISCAL GUVERN

Guvernul dă 12% în plus pentru personalul nedidactic din şcoli şi universităţi. Asta înseamnă că, la finalul lunii, peste 61.000 de persoane vor încasa salarii mai mari. Lor li se adaugă cei 1,38 de milioane de români care vor beneficia de creşterea salariului minim. O treime dintre ei sunt bugetari. În total, statul va cheltui astfel 445 de milioane de lei doar anul acesta.

Şi, tot de luna viitoare, autorităţilor locale li s-a permis să majoreze salariile funcţionarilor tot cu 12%, dacă bugetul le va permite.

„Ultima majorare a salariilor pentru cei din administraţia publică la Primăria Oradea a avut loc în 2008. Vorbim aici de 675 de angajaţi”, spune Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Avem un număr de posturi pe care nu l-am putut acoperi. De exemplu, am scos un post de arhitect la care nu s-a înscris nimeni, pentru că sunt salarii foarte mici. Să ai un salariu de şapte - opt milioane şi, dupa 20 de ani de vechime, 12-13 milioane, e foarte puţin”, spune Ovidiu Flori, primarul din comuna Ișalniţa, judeţul Dolj.

Guvernul a dat şi o derogare pentru cumularea ajutoarelor sociale în cazul familiilor sărace care primeau alocaţii duble pentru copii. Aproape 300.000 de beneficiari vor încasa în plus, în total, aproape 13 milioane de lei.

În plus, Executivul a tăiat TVA la 19% şi vrea să aplice cota redusă încă de anul acesta.

Toate aceste măsuri vor avea un preţ mare - scăderea investiţiilor, spun economiştii. În primele cinci luni din an, Guvernul a alocat mai puţin de trei miliarde de lei pentru investiţii, cu un miliard mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2014.

O creştere a salariilor şi a veniturilor fără o creştere a corespondenţei în productivitate şi investiţii poate crea dezechilibre pentru economie”, spune Anca Aron, economistul unei bănci comerciale.

„Investițiile nu au fost reduse, nu au fost tăiate fondurile și nu o să fac asta ca ministru de Finanțe. Chiar din contră, în a doua parte a acestui an vom stimula tot ceea ce înseamnă lucrări publice”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

Deficitul de anul viitor s-a dublat însă, la 2,5%.

„Antamăm cheltuieli viitoare pe venituri incerte, investiţiile străine nu s-au reluat, investiţiile autohtone nu s-au reluat”, afirmă George Vulcănescu, analist economic.

Totuşi, încasările din TVA în iunie, prima lună de aplicare a cotei reduse de 9% la alimente, sunt peste cele din mai. Statul a colectat în primele şase luni aproape 30 de miliarde de lei din TVA.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri